Prodejny videoher JRC mění vlastníka, ten zvažuje expanzi do Polska

Obchody JRC

Obchody JRC Zdroj: Jan Sedlak

Investiční společnost Hamaga koupila sto procent akcií firmy JRC Czech, která je předním prodejcem počítačových her na českém a slovenském trhu. Dosavadní vlastník Genesis Capital prodal svůj podíl po třech letech, když se mu vrátily náklady na rozšiřování sítě prodejen.

„K částce nemůžu sdělit bližší podrobnosti,“ uvedl pro E15.cz Michal Šnobr, vlastník Hamagy. „Akvizice je ale pro nás zajímavá, protože jde o zavedenou značku s klíčovým podílem na trhu. Firma je stabilizovaná, má potenciál další expaze v regionu střední Evropy. Momentálně nás zajímá polský trh, kam ale i přes jeho velikost není snadné prorazit, navíc je již obsazen. Mohli bychom však na něj vstoupit postupně, přes regiony,“ dodal Šnobr.

Podíl v JRC Czech koupil od investiční společnosti Genesis Capital, která do JRC vstoupila v roce 2012 a následně expandovala na Slovensko, kde převzala síť obchodů Brloh. „Již v letošním roce Genesis Capital splatila úvěry, které k uvedenému rozšiřování potřebovala, jde tedy z jejího pohledu o úspěšnou investici,“ vysvětlil Michal Šnobr.

Značka JRC na českém trhu funguje od devadesátých let minulého století, tehdy se také stala se oficiálním partnerem Sony pro distribuci první generace konzolí PlayStation.

Přesto svůj název dočasně pozbyla, když se od srpna 2008 do září 2012 firma stala součástí mezinárodní sítě Game Group PLC. Po jejím rozpadu a majetkovém vstupu zmíněné Genesis Capital se k němu ale vrátila.

Tržby vzrostou hlavně díky konzolím

Český maloobchodní trh s videohrami bude podle poradenské firmy PwC v nejbližších letech růst. Potáhnou jej hlavně přístroje z nové generace herních konzolí, tedy PlayStation 4 od společnosti Sony a Xbox One od Microsoftu.

Podle letošního průzkumu tuzemské pobočky Sony Computer Entertainment Europe se herní konzole nachází v každé třetí domácnosti v Česku. Pouze v menšině z nich zasedají k obrazovkám výhradně děti.

Od ledna do září loňského roku se v Česku prodalo meziročně o čtvrtinu víc stolních i přenosných konzolí a tržby se zvýšily o 81 procent. Herní průmysl v Česku a na Slovensku předloni zvýšil obrat z prodeje her a herních zařízení o šest procent na 2,6 miliardy korun.