Provazochodec zdolává Alpy na laně horských lanovek

Provazochodec Freddy Nock vystupuje po laně lanovky na vrchol Zugspitze

Provazochodec Freddy Nock vystupuje po laně lanovky na vrchol Zugspitze

Švýcarský provazochodec Freddy Nock začal minulou sobotu sérii šílených rekordů: na laně lanovky nejprve vystoupal na alpský vrchol Zugspitze a dnes v nelidském vedru zdolal podobným způsobem i horu Feuerkogel. Trasu po laně s konstatním stoupáním mezi 41,2 až 52,2 procent a délce přes 2700 ušel za tři hodiny a dvacet minut. V průběhu sedmi dní, chce ustavit dohromady sedm nových rekordů.

Za extrémně vysokých teplot navzdory silné dehydrataci dokázal provazochodec Freddy Nock bez jakéhokoliv jištění vyjít s vyvažovací tyčí těžkou 25 kilogramů téměř na vrchol 1592 metry vysoké Feuerkogel v Horních Rakousích. Ušel přes 2700 metrů a vytvořil tak světový rekord v chůzi po laně s nejdelším konstantním stoupáním. Posledních 200 metrů musel Nock kvůli extrémnímu horku urazit v gondole lanovky.

Freddy Nock při rekordním výstupu na vrchol FeuerkogelFreddy Nock při rekordním výstupu na vrchol Feuerkogel | ctkProvazochodec Freddy Nock stoupá na Feuerkogel

Z dolní stanice lanovky vyrazil Nock vstříc svému druhému světovému rekordu za poslední dva dny krátce po 13:30. Krátce po 17:00 dosáhl rekordman sledovaný nadšenými a napjatými diváky horní stanice, kde se musel zotavit v odpočinkové místnosti - „vyčerpaný, ale spokojený“. Dostával prý sice vodu z kabiny lanovky, teploty kolem 32 stupňů Celsia ve stínu mu prý přece jen dodaly, přiznal.

Provozovatelé lanovky na Feuerkogel na svém webu http://www.feuerkogel.net uvedli přesná čísla Nockova dnešního rekordu: charismatický šestačtyřicetiletý Švýcar zdolal trasu dlouhou 2717,38 metru s konstantním stoupáním mezi 41,2 a 52,2 procenta za tři hodiny a 20 minut. Při tom překonal výškový rozdíl 1109,6 metru a překročil nejvyšší bod lanovky ve výšce 305 metrů.

Videozáznam rekordu Freddyho Nocka, při němž vystoupal po laně lanovky bez jakéhokoli jištění (také bez vyvažovací tyče) na vrchol Zugspitze. Místy se pohyboval 150 metrů nad zemí

Prvním ze série rekordních výstupů, které chce Nock uskutečnit na lanovkách alpských zemí, tedy Švýcarska, Rakouska a Německa, byl jeho sobotní výstup po nosném ocelovém laně lanovky od dolní stanice až na horu Zugspitze v bavorských Alpách bez vyvažovací tyče nebo jiné pomůcky. Na trase dlouhé jeden kilometr překonal po laně tlustém 50 milimetrů převýšení 348 metrů.

Na další rekordy hodlá Nock zaútočit ve Švýcarsku; mají spočívat také v nejdelším lanovém výkonu na kole, nejdelším a nejvýše položeném sestupu po laně a také v nejdelším překonání vodní překážky po laně. Nock si svými akcemi nejen buduje vlastní image, ale podporuje i dobročinné účely - dělá reklamu nadaci UNESCO Vzdělání pro děti v nouzi.