Prožít si svůj dárek? Zorbing, padák, masáž i domina

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala. Anebo některý ze zážitků, které lidem zvedají hladinu adrenalinu v krvi.

Lenka Drbalová z Karlových Varů dostala od dcery ke svým šestatřicátým narozeninám nevšední dárek. Seskok na laně ze sokolovského mostu. Pro člověka, který má strach z výšek, to je více než adrenalin. Skoro existenciální drama.
„Bylo to něco děsivého, nepředstavitelného,“ pamatuje si dodnes Lenka okamžik, když se na mostu připravovala ke skoku do hluboké propasti. Bungee jumping, jak se tato adrenalinová záležitost jmenuje, do té doby znala jen z vyprávění. „Před skokem jsem prožívala opravdu příšerný strach, po skoku zase euforii a pocit obrovského vítězství sama nad sebou. Když ale dnes na tom mostě stojím, nevěřím, že jsem to skočila,“ směje se. Po seskoku získala k adrenalinovým zážitkům o něco větší důvěru. Proto už nějakou dobu přemýšlí o kutálení z kopce v obří průsvitné kouli. „Zorbing jsem ještě nezkusila, láká mě,“ říká odhodlaně.
Vyzkoušet zorbing na vlastní kůži chtěla také redakce Sedmičky. Samozřejmě na Karlovarsku. Jak se však ukázalo, na území celého bývalého okresu není, byť jen jediný, provozovatel této moderní atrakce. Jako mylná se ukázala informace o možnosti zorbování ve sportovním areálu na Klínovci a nevyšel ani pokus s příbuzným aquazorbingem na koupališti Michal u Sokolova. Avizovanou novinku tamní sezony se zatím nepodařilo pořádně uvést do praxe. A je otázkou, zda se to letos vůbec podaří.
Za zorbováním tak zájemce musí až do Plzně.

Za zorbingem mimo kraj

Protože jsme trvali na nevšedním sportovním zážitku na Karlovarsku, vybrali jsme z překvapivě skromné nabídky regionu bungee running (běh na gumě) ve Sport Centru Klínovec. Petr Vodochodský z půjčovny sportovního náčiní připevnil kolem těla redaktora Sedmičky speciální pás a do něj zavěsil karabinami gumy, které jsou na druhém konci připevněné k pevnému bodu. Na něm už pak bylo, aby na mírně stoupající louce s mokrým povrchem po dešti doběhl co nejdál. Kam až to jde. Určitě se nejedná o adrenalinový zážitek typu bungee jumpingu, ale když napnuté gumy člověkem smýknou a mrští jím zpět, je alespoň legrace. Tedy až na zničené kraťasy. Zadřená tráva z nich už asi nepustí. „Na tuto atrakci se nám hodně hlásí skupiny lidí nebo školy, které jsou v okolí ubytované. Že by si sem ale někdo jen tak přijel zaběhat na gumě, jako vy, to se často nestává,“ říká Petr Vodochodský.
Sport Centrum Klínovec nabízí ještě další tři nevšední sportovní zážitky. Paragliding, který zájemce přijde na 1300 korun a je nutného ho objednat dva týdny dopředu. Týmové lyže za tři sta korun a sjezd Klínovce na koloběžce. Jak ale říká další z týmu klínoveckého Sport Centra Jana Nečasová, lidí, kteří by vyhledávali konkrétně tuto zábavu, moc není. Největšími sportovními adrenaliny přímo v regionu tak zůstávají skoky na gumě ze sokolovského mostu, paragliding a paintball (bojový sport s maketami zbraní, které po soupeři střílí umělohmotné kuličky naplněné barvou). Za ostatními musí zájemci cestovat do jiných regionů, objednat si je mohou u specializovaných agentur. Třeba v Karlových Varech.

Čokoládové masáže nebo let balonem?

Kateřina Papežová založila zážitkovou agenturu Prestige Adventure před rokem. Jako vysokoškolačku ji inspiroval článek o studentce, která se vrátila ze Spojených států a v Česku založila zážitkovou agenturu. „Tady v té době ještě nebyly,“ vzpomíná Papežová.
Podle ní se zájem o netradiční zážitky v Karlových Varech zvyšuje téměř každým dnem. „Lidé si zvykají. Častěji u nás nakupují dárky ženy pro muže,“ říká majitelka agentury s tím, že zákazníky nejvíce přitahují zorbing, tandemové seskoky a relaxační zážitky.
Převažující zájem spíše o relaxační zážitky potvrzuje i ředitel agentury Essence Marek Mohyla. „Adrenalinové zážitky jsme ve Varech také poskytovali, ale v současné době tu máme pouze relaxační zážitky. Třeba medovou nebo čokoládovou masáž,“ vysvětluje Mohyla.
Také Roman Nerud, jednatel agentury Kouzelný dárek, hovoří o stoupajícím zájmu karlovarských klientů o nevšední zážitky. „Lidé nejvíc kupují let balonem, jízdu Hummerem, zorbing, čokoládovou masáž nebo některé romantické pobyty,“ vypočítává Nerud. Jak dodává, jeho firma má díky tomu už nyní vyšší tržby než za celý loňský rok.
Kontrast k romantickým zážitkům naproti tomu nabízí karlovarská agentura Prestige Adventure. Hodinový pobyt v erotické mučírně přijde zájemce na sedm a půl tisíce korun a je nutné ho objednat nejpozději tři dny předem. To už je ale poněkud jiný adrenalin.