Prozkoumáme smetiště pod Zlatou uličkou, říká archeolog Frolík

Archeologové vystřídají v květnu ve Zlaté uličce turisty. „S výjimkou jedné malé sondy z roku 1943 tam nikdy nic nezkoumali,“ říká vedoucí archeologického oddělení Pražského hradu Jan Frolík.

Kdy výzkum začne?

Začne 1. května a je naplánovaný na rok. Hrad nám vyšel vstříc a připustil, že pokud najdeme něco mimořádného, můžeme výzkum prodloužit.

Jak velký bude výzkum?

Bude to náš největší letošní výzkum na Hradě. Půjde o závěrečnou etapu rekonstrukce a výzkumu v Jiřské ulice a okolí. Díky výměně inženýrských sítí se dostaneme do hloubky několika metrů. Do 15. století bylo místo před hradbami a sloužilo jako smetiště, a tak očekáváme zajímavé nálezy.

Co jste už v Jiřské našli?

Objevili jsme nálezy potvrzující hypotézu, že na Hradě to nezačíná Bořivojem, ale už kolem roku 800. Přímo v Černé věži, v bráně, se nám podařilo najít jámu s nádobami z 9. století, nezvratný důkaz že tam bydleli a žili Slované.

Co budete hledat ve Zlaté uličce?

Protože se budou opravovat všechny domky v uličce, chceme se v některých podívat pod podlahy a navázat tak na výzkum ve Vladislavském sále. Máme šanci na obdobné nálezy, jen s tím rozdílem, že pod podlahami sálu jsme našli luxusní věci a pod domky čekáme památky na nejchudší obyvatele Hradu. Pokud se nám podaří tento kontrast doložit, bude to skvělé.