Průmysl v červnu zpomalil růst, stavební výroba opět klesla

Průmyslová výroba v Česku v červnu meziročně zpomalila růst na 7,4 procenta po květnovém zvýšení o 15,2 procenta. Tuzemské stavebnictví v červnu meziročně prohloubilo propad na 6,3 procenta po květnovém poklesu o 4,9 procenta a přebytek zahraničního obchodu v červnu stoupl na 17,6 miliardy korun. Vyplývá to z dat, které zveřejnil Český statistický úřad. Podle analytiků zaostala průmyslová produkce pouze mírně za průměrným tržním očekáváním, obchodní bilance odhady předčila a ve stavebnictví je vidět pokračující negativní trend.

Červnový výsledek průmyslu sice není podle hlavního analytika Patria Finance Davida Marka špatný, bohužel přibývá podle něj indicií, že druhá polovina roku nejspíše bude méně příznivá. „V průmyslu malé otevřené ekonomiky se velmi rychle projeví zhoršení globální ekonomické situace. Indexy nákupních manažerů v zemích eurozóny i ve střední Evropě z posledních měsíců naznačují jasný negativní trend. Nejistotu zvyšuje nedořešená evropská dluhová krize, fiskální potíže USA a vysoká nervozita na finančních trzích, která může dále zhoršit globální ekonomickou situaci,“ uvedl. Počet dokončených bytů v červnu podle statistiků klesl o 16,9 procenta a množství zahájených bytů bylo nižší o 4,3 procenta. Z údajů ČSÚ podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václava Matyáše vyplývá, že ani letní období, které přeje zvýšené aktivitě oboru stavebnictví, nedokáže obrátit negativní trend do pozitivních čísel. Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové může za pokračující propad odvětví několik faktorů, mezi nimi i škrty státních výdajů. Na investice do výstavby podle ní zatím nemají ani firmy. „A domácnosti jsou mimořádně slabé, je vysoká míra nezaměstnanosti a reálné mzdy rostou jen slabě, takže investice do bydlení ještě nejsou na předkrizové úrovni,“ sdělila analytička.

Zahraniční obchod České republiky skončil v červnu přebytkem 17,6 miliardy korun, což je meziroční zlepšení o 9,5 miliardy korun. Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky vývoz v červnu vzrostl o 9,6 procenta a dovoz o 5,5 procenta. Šlo přitom o nejnižší tempo růstu vývozu a dovozu v letošním roce, informoval ČSÚ. „Vyšší výsledek obchodní bilance proti odhadům vypadá na první pohled pozitivně, nicméně rychleji se snižující tempa vývozu i dovozu potvrzují spíše to, že dochází k hospodářskému zpomalování,“