Průzkum o bydlení: Lidé preferují garáž a dostatek zeleně

Sedět na zahradě, být obklopen veselými dětmi a mít zaparkované auto v garáži… tohle jsou jen některá z přání nedávného průzkumu developera residenčního projektu Modřanský Háj – Avestus Real Estate. Průzkum se zabýval vysněným bydlením a lidé byli tázáni na svůj ideální domov, sousedství, design, zahradu a další.

Tři sta padesát lidí ve věku 28 – 55 žijící v Praze a středních Čechách, ženy a muži v rovnoměrném zastoupení různých profesí a občanského stavu, byli požádáni, aby se podělili o svá přání, pokud jde o nejlepší místo pro život a pohodlí, které by si nejvíce přáli. Respondentům bylo položeno dvacet otázek, od jakého typu podlahy dávají přednost, až po perfektní zahradu a služby domovníka. Odpovědi ukázaly, že lidé mají, co se týče jejich domovů, velmi jasné představy a přesně znají své životní sny. Odpovědi se lišily, ale bylo několik bodů, na kterých se většina shodla.

Většina dotázaných požaduje garáž

Přibližně 95 procent dotázaných chce garáž. Mezi důvody bylo, že auto v zimě nezamrzne, v létě se zase nezavaří a je v bezpečí. Nicméně i přesto, že lidé uvedli, že garáž je praktická a užitečná, asi 20 procent v závislosti na místě přiznalo, že jsou příliš líní na to, aby ji používali každý den. Pokud jde o konkrétní místnosti v domově, kuchyně je královnou. Pro 85 procent lidí je prostorná kuchyně nutností. Ženy chtějí vařit a muži jim tento prostor chtějí poskytnout. Vaření již není jen nutnou nezbytností, ale i koníčkem, a je proto třeba mít dostatek prostoru. Zelená plocha pro odpočinek byla důležitá pro naprostou většinu dotázaných. Přibližně 82 procent uvedlo, že projekt bytové výstavby, ve kterém by každý dům či byt měl svoji vlastní zahradu, by byl jejich snem. Stejně důležité je i soukromí na zahradě. Co se týče oplocení, 68 procent respondentů by upřednostnilo určitý „zelený“ plot oproti betonu či jinému nepřírodnímu prvku. „Definice“ zahrady je kombinace těžké práce a odpočinku s přáteli a rodinou. Zahradníka by ocenilo 42 procent dotázaných.

Češi jsou národem kutilů

Pokud jde o design, jsou Češi partička, která si všechno nejraději udělá sama – 64 procent dotázaných dává přednost tomu, aby si veškeré úpravy ve svém domově udělali sami. Nicméně 15 procent z nich se raději napřed poradí s odborníky; 32 procent dokonce nechá veškerou práci na bytových designérech. 34letá Markéta, která je momentálně na mateřské dovolené tvrdí: „Dávám přednost vlastní kreativitě. My totiž, na rozdíl od designérů, budeme v domě žít. Dům musí mít svou atmosféru a energii lidí, kteří v něm žijí. Inspirovat se lze na tolika místech a od tolika lidí. Pokud je to pro vás priorita, tak si čas na zařizování domu najdete vždycky.“ Když dojde na podlahy, vyhrává jednoznačně dřevo, kterému dává přednost 64 procent lidí, na druhou stranu koberci dává přednost pouze 26 procent. Co se barevnosti stěn týče, různé variace preferuje 79 procent Čechů oproti čistě bílé barvě a 14 procent dává přednost tapetám. Nejdražší kus nábytku, do kterého lidé většinou investují, je postel nebo pohovka (35 procent), kuchyně (16 procent) a nejrůznější skříně a skříňky, často vystavěné a pořízené na míru, které doplní interiér (10 procent).

Život na vysoké noze nepřitahuje

Chtěli byste, aby za vás někdo rezervoval místo v restauraci, zařídil vám lístky na ty nejlepší koncerty a pomohl vám s nutnými opravami a dalšími každodenními záležitostmi? 44 procent dotázaných sdělilo, že by ocenilo služby domovníka, ale myslí si, že cena za něj by pro ně byla příliš vysoká. 33 procent si myslí, že je to bláznivý nápad a něco, co si mohou dovolit jen opravdu bohatí lidé. Naopak služby venkovského klubu se zdají přitažlivé – 70 procent lidí řeklo, že by rádi měli v místě svého bydliště klub, který by jim nabídl slevy na služby, jako jsou fitcentrum či vzdělávání. Dana, 37letá office manažerka řekla: „Venkovského klubu bych určitě ráda využila, pokud by v něm byla možnost dát děti do místní školy či školky, nabízel by sportovní kluby a wellness centrum. To by totiž vyřešilo mnoho z našich problémů. Nemáme času nazbyt a mít vše pod jednou střechou by bylo skvělé. Kdo vám tohle nabídne v Praze?“ Pokud jde o služby domovníka, 36letý pilot Jan říká: „Služby domovníka? To mi přijde jako plýtvání penězi, mám přeci ženu…, ta je v tom nejlepší!“

V domě nesmí chybět terasa


Průzkum prokázal, že většina Pražanů a lidí ve středních Čechách ráda žije v hlavním městě nebo jeho okolí, ale zároveň si přeje být v blízkosti zeleně, kde je možnost volnočasových aktivit a kde by mohli v klidu odpočívat.