První chytrý telefon slaví 23 let. IBM Simon vážil jen něco přes půl kila

Simon v porovnání s iPhonem.

Simon v porovnání s iPhonem. Zdroj: profimedia.cz

. Simon je dnes kouskem do muzea.
Simon, první chytrý telefon na světě, oslavil 20 let.
První smartphone Simon Personal Communicator od firmy IBM
Telefon od IBM se dodával se stylusem.
Smartphone – IBM Simon
6
Fotogalerie

IBM Simon, který měl některé prvky, které dodnes používají moderní smartphony, se začal prodávat v létě 1994, tedy před 23 lety. Uměl na svou dobu neuvěřitelné věci, nebyl drahý, přesto díru do světa neudělal. 

Poprvé se představil už koncem roku 1992, ale bylo to až 16. srpna 1994, kdy se začal prodávat: IBM Simon Personal Communicator. Dnes se o něm mluví jako o prvním smartphonu. Patrně jej označíte za černou cihlu, připomíná sluchátko od (v té době oblíbeného) autotelefonu a má velký dotykový displej. Jen je monochromatický, zeleně podsvícený a k ovládání bylo (více než prsty) vhodné dotykové pero.

„Aplikacím“ se tehdy říkalo funkce, byly instalované napevno a nebylo možné přidávat další, ale bylo jich překvapivě hodně. Kromě telefonování uměl Simon faxovat a posílat e-maily, měl kalendář, adresář, poznámky včetně jednoduchých náčrtků, kalkulačku, hodiny s budíkem a úkolovník. Postrádáte internetový prohlížeč? Ten chyběl. Vždyť v té době se browsery teprve rozjížděly na počítačích.

IBM Simon ve filmu Síť:

Video placeholde
IBM Simon ve filmu The Net • MobilMania.cz

Překvapivé je, že Simon nebyl až tak velký: 20 × 6 × 4 cm a vážil něco málo přes půl kila. Jistě, na dnešní poměry monstrum, ale ve srovnání s přenosnými telefony, které ve stejné době dobývaly Česko, je to hotový kolibřík.

A ani nebyl tak drahý, jak byste od tak průkopnické technologie čekali. Když jste se u operátora BellSouth upsali na dva roky, měli jste jej za 900 dolarů, bez závazku stá 1 100 dolarů. Za první půlrok si jej koupilo 50 tisíc zákazníků. Ale svět už směřoval jinam, cool faktor dal zvítězit sice funkčně jednodušším, ale stále menším a mobilnějším GSM telefonům.


Více čtěte na MobilMania.cz >>>