První soukromá základní škola začíná

Sedmadvacet dětí se zatím zapsalo do první soukromé základní školy v Berouně. Mezi nimi deset prvňáčků.

Zápis do soukromé Základní školy Scarabeus, která se má v září otevřít v bývalém školicím středisku České pojišťovny, se konal uplynulý pátek a sobotu. „Rodiče nemuseli na zápis přijít s dětmi, protože většina už jich zápisem prošla,“ uvedla jedna ze zakladatelek školy Jiřina Gallová.

Následuje svou učitelku

Přesto sem mezi prvními s maminkou přišel pětiletý Adam Pírs. Rodiče ho zapsali do nultého ročníku, který má sloužit pětiletým předškolákům a nebo těm, kdo dostali odklad. „Synovi totiž bude šest až v listopadu,“ vysvětlila maminka Adama Pírse. V nultém ročníku si děti budou zvykat na školní režim. „Na střídání klidových a pracovních fází, budeme s nimi rozcvičovat ruku, v plánu je i výuka angličtiny,“ vyjmenovala Gallová. Právě nultý, první a třetí ročník byl mezi rodiči nejpreferovanější. Naopak malý zájem byl o druhou a čtvrtou třídu, nikdo se nepřihlásil do páté. „Je to logické, v páté třídě už je těžké dát dítě jinam, trhat mu partu,“ řekla Gallová s tím, že celkem se zapsalo sedmadvacet dětí. „Pro mě to bylo jednoduché rozhodování. Paní učitelka Králová, která školu zakládá, učí syna ve druhé třídě. Jsem s ní velice spokojená. To, co mu dává ona, by mu nedalo deset učitelů. Věřím, že tahle škola vyjde,“ líčila Kateřina Králová, další maminka, která své dítě do školy zapsala.
Rodiče se zajímali i o další praktické věci, například, zda bude pro děti zavedena školní doprava. „O takové dopravě ze vzdálenějších míst uvažujeme. Zda bude, záleží na tom, zda by to bylo ekonomicky zvládnutelné. Budeme se ale snažit vyjít našim klientům vstříc,“ uvedla Gallová. Škola ještě nemá definitivní počet žáků, neboť nábor stále pokračuje. Maximální počet dětí ve třídě je stanoven na šestnáct. „Pokud mají rodiče zájem, mohou ještě své potomky přihlásit. Ale co nejdříve,“ doplnila Gallová.

Pět tisíc měsíčně

Měsíčně budou rodiče platit pět tisíc korun. Poplatek zahrnuje družinu, některé kroužky, nikoli však stravování. „Naštěstí je to suma, kterou mohu dát. Člověk si musí zvyknout, že pokud chce něco, co není standard, musí si připlatit,“ uvedla Kateřina Králová.
Například v říčanské škole Maqic Hill se platí třináct tisíc měsíčně. Základní škola Sunny Canadian, která také funguje ve Středočeském kraji, má měsíční školné 15 600 korun. I tam se stravování platí zvlášť. Podle ředitelů státních základních škol v Berouně nebude mít otevření soukromé instituce na jejich chod zásadní vliv. „V prvních třídách u nás budeme mít také malý počet žáků a ani další aktivity a učební plány nejsou příliš rozdílné,“ prohlásil Ivan Souček, ředitel ZŠ Jungmannova.