Prvoligový hráč a skoro i trenér

Ján Barčák ví, jaké to je, když celé město žije fotbalem. Pamatuje první ligu v dresu Válcoven plechu.

išel do fotbalového mužstva Válcoven plechu Frýdek-Místek v roce 1963. Po třech letech strávených v dorostu se probojoval do hlavního týmu, se kterým zažil postupy z I. A třídy až do nejvyšší soutěže. Tu si ve frýdecko-místeckých barvách zahrál v sezoně 1976/1977. Po ukončení fotbalové kariéry trénoval Slezan Frýdek-Místek, Bohumín, Válcovny plechu a Třinec, se kterým byl kousek od postupu do první ligy.
„Mezi první nezapomenutelné zážitky patří rok 1966, ve kterém jsem začal nastupovat za hlavní tým Válcoven. Tenkrát nás trénoval legendární trenér Kopec,“ vrací se Barčák na začátek své kariéry.
Tehdejším lídrem mužstva byl syn trenéra, Petr Kopec. „Stačilo vybojovat trestný kop kousek za šestnáctkou. Trenér dal z lavičky vždycky jen pokyn: Kope Petřík. Ostatní už se mohli vracet za půlicí čáru, protože se většinou nemýlil,“ vzpomíná někdejší střední záložník, který byl schopen hrát i stopera.

Válcovny před Spartou

Rodák z Velké Lomnice poté zažil všechny postupy až do nejvyšší soutěže. „Když o tom někde mluvím, tak zdůrazňuju, že jsme tenkrát postoupili z prvního místa a nechali za sebou pražskou Spartu. Tím se může pochlubit málokdo,“ upozorňuje Barčák.
Zápasy proti týmu z Letné také utkvěly fotbalové legendě v paměti. „Když jsme tenkrát jeli na stadion tramvají, lidé se nám dívali na tašky a vyptávali se: Kde ten Frýdek-Místek je? Co je to za díru? Fotbalem jsme město zviditelnili,“ přibližuje bývalý fotbalista.
Navíc v té době působil ve Frýdku-Místku ještě jeden oddíl, Slezan.
„I tam byli vynikající fotbalisté jako Řezáč nebo Volný. Možná je škoda, že se tenkrát oba kluby nesloučily. Válcovny ale chtěly jít vlastní cestou,“ míní Barčák.
V první lize se Frýdeckomístečtí udrželi pouze jednu sezonu. „Rozhodlo několik okamžiků. Hlavně v Trnavě jsme tenkrát neměli prohrát. Fanoušci by si zasloužili, aby se ve Stovkách první liga hrála déle. Neuvěřitelně nás povzbuzovali. Nebylo člověka, který by se na fotbal nešel podívat,“ zdůrazňuje Barčák.
Absolvent střední průmyslové školy působil ve Válcovnách do roku 1983. Poté přestoupil do konkurenčního Slezanu. „Hráli jsme třetí ligu. Měli jsme dobré mužstvo pod vedením Oldřicha Nováka. Odehrál jsem dvě nebo tři sezony a potom začal trénovat,“ vysvětluje Barčák.
Slovenský trenér koučoval kromě Slezanu také Bohumín, Válcovny plechu a Třinec.
„S Válcovnami jsem se pohyboval ve středu tabulky. V Bohumíně a Třinci se mi dařilo více. S Třineckými jsme dokonce usilovali o postup do první ligy. Tenkrát ale nakonec postoupily Blšany a Teplice. Skončili jsme třetí,“ říká Barčák.