Pryč se semafory, říká policista

Nemá rád rozbité silnice a bezohledné řidiče. Karol Kočárek vede ústeckou dopravní policii už patnáctý rok.

Město je plné dopravních pastí. Řidičům by pomohly kruhové křižovatky a pročištění dlouhé řady dopravních značek. To si myslí nadporučík Karol Kočárek. Bývalý voják vede Dopravní inspektorát ústecké policie od roku 1996. Dopravních nehod viděl už tisíce. Ví, že k mnoha z nich nemuselo vůbec dojít.

Na co si dáváte pozor, když řídíte? Na silnice, nejsou v dobrém stavu. Proto se mi v Ústí nad Labem nejezdí dobře. Všímám si mnoha opravdu nesmyslně umístěných dopravních značek. Například od kruhového objezdu u Vladimíru k Hraničáři na Masaryčce jsou po dvaceti metrech. A takhle vypadá celé centrum.

Jezdíte rychle? Snažím se jezdit bezpečně. Ne proto, že jsem policista. Už jsem viděl opravdu hodně ošklivých dopravních nehod. Ale drobné chyby děláme každý.

Chytili vás kolegové při přestupku? To ne, ale jednou jsem byl viníkem dopravní nehody. Nic vážného. Jel jsem služebním vozem a lehce jsme se srazili s řidičem, který se také nechoval moc podle předpisů.

Žádní rychlí jezdci vás neohrožují? Samozřejmě, že je nepřehlédnu. Ovšem když někdo takový projede kolem mě, nechám ho předjet. Tachometr v autě není certifikované měřidlo, a tak není ani důkaz.

Neříkejte, že vám to nevadí. To už je v naší společnosti. Mám jedno srovnání, ze kterého vyplývá, že v zemích, kde je vysoká korupce a obecná neúcta k zákonu, je i vyšší nehodovost. Každý, kdo jede rychle, ví, že porušuje zákon. Společnost nás vychovává k dravosti a na povinnosti se zapomíná. My můžeme řidiče chytat. Ale chování politiků, VIP osob, rodičů, policistů a dalších nás směřuje někam jinam.

Velíte hlídkám, které řidiče v Ústí nad Labem kontrolují. Kolik jich je? Každý den stavíme dvě směny po sedmi lidech. A další dvě směny jezdí k nehodám. I oni mohou řidiče zastavit a zkontrolovat. Místa, kde hlídáme, hodně střídáme. A kde to je, to neprozradím. Máme videokamery, fotoaparáty, dva radary a teď ještě jednu novinku. V reálném čase zjistíme, jestli kolem nás projíždí auto s propadlou technickou nebo jestli je po něm vyhlásila policie pátrání.

Prý jste proti semaforům. Proč byste je zakázal? Protože jsou zbytečně drahé. Jde to i bez nich. Už několik let chceme ulehčit centru. Navrhujeme městský okruh Velkou Hradební a ulicí U trati k nádraží. To by pomohlo.