PSJ dokončí obchodní a administrativní komplex v Rusku letos

Jihlavská společnost PSJ dostaví obchodně administrativní komplex v ruském černomořském letovisku Adler do konce roku 2012. Objekt za 52 milionů eur (zhruba 1,3 miliardy korun) je součástí stavebního boomu před zimní olympiádou v Soči v roce 2014. Oznámila to PSJ.

Budoucí dominanta Adleru, která vyrůstá od března 2011, se bude skládat ze čtyř částí. Prvním a největším objektem komplexu bude třípodlažní obchodní dům s technickým podlažím. Obchodní plocha objektu bude činit 30 000 čtverečních metrů. „Naplno běží hlavní řemesla, jako jsou vzduchotechnika, zdravotechnika, kanalizace, elektroinstalace a požární instalace. Na druhou stranu nás však trápí fakt, že zatím nebyly zahájeny práce na střeše a vnějším opláštění, které bude kombinovat sendvičovou desku Alucobond a sklo,“ popisuje projektový manažer PSJ Jaroslav Řičánek.

Další významnou část komplexu, jehož investorem je firma R Seven Group, bude tvořit devítipodlažní administrativní budova. Ta vyroste na ploše 1167 čtverečních metrů a v současné době se její monolitická konstrukce tyčí do výšky šestého nadzemního podlaží. Z hlediska finančního objemu méně významnou, ovšem o to zajímavější součást zakázky, představuje realizace energobloku. Dodavatelem této technologie je firma ENKOM Brno, která využívá příslušenství firmy Capstone. Výsledkem bude malá elektrárna měnící levný plyn na elektřinu a teplo. Čtyři turbíny vyrobí energii o celkové síle 4 MW. Elektřinou budou zásobovat jak sousední obchodní středisko, tak především celý areál, který nyní v Adleru vzniká.

Poslední částí dodávky PSJ v Adleru bude samostatný parkovací dům, který zatím na svůj stavební start čeká především proto, že ho zákazník ještě finálně neschválil, a chybí mu nezbytná povolení.