Působivě natočený spektákl s vorvaněm

V srdci moře

V srdci moře Zdroj: freeman ent.

Příběh, který inspiroval Moby Dicka, natočil Ron Howard jako epickou námořnickou historku. Víc než Chris Hemsworth v ní zaujmou velryba a práce kameramana.

Vzpomínky na neobvyklou zkázu velrybářské lodi Essex v roce 1820 sepsalo několik přeživších členů posádky.
Nejznámější se ovšem stala kniha, která se tragédií pouze inspirovala. Směs podobenství, filozofie i přírodopisu napsal Herman Melville a jeho Moby Dick patří od samého vydání v roce 1850 k nejproslulejším americkým románům. V novince V srdci moře hlavní příběh rámuje večer, v němž Melville z námořníka Essexu vytahuje dosud nevyslovená traumata. Režisér Ron Howard se tu jinak soustředí víc na dobrodružství než filozofii.

Jeho drama efektně připomíná, že člověk by neměl být tak arogantní, a letmo zmiňuje, kolik zbytečných obětí jsme ochotní přinést kvůli zisku. Přesto je V srdci moře lepší brát jako staromódní námořnickou historku o střetu člověka s mocnou přírodou. Vše vypadá jako hezké, ač ne zcela realistické retro. Vizuální efekty ne vždy přesvědčí, i tak pomohou k pár spektakulárním scénám. Hrdinného námořníka s nevyrovnanou povahou hraje statný Chris Hemsworth, zbytek posádky ve scénáři Charlese Leavitta (Krvavý diamant) nemá skoro žádný prostor.

Přes Hemsworthovo charizma či solidní přítomnost Benjamina Walkera v roli kapitána lodi, dalšího muže, jehož ego dostane drahou lekci, hlavním hrdinou tu není námořník. Ale obrovský a respekt budící vorvaň, moderně protestující proti lovu velryb. Kromě něj film ovládá i kameraman Anthony Dod Mantle, držitel Oscara za Milionáře z chatrče. Se svým dynamickým vizuálním stylem s mnoha detaily, nakloněnými úhly a rychlým střihem zdařile evokuje pobyt na palubě a místy až vyvolává mořskou nemoc.

V srdci moře
(dobrodružný, USA, 121 minut)
Režie: Ron Howard
Hrají: Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Tom Holland
Hodnocení: 70 %