Raketoplán Endeavour letí do Los Angeles, kde bude vystaven

raketoplán Endeavour

raketoplán Endeavour Zdroj: ctk

Do Los Angeles v Kalifornii by měl dnes před polednem místního času (večer SELČ) dorazit raketoplán Endeavour, který zde bude od konce října vystaven v muzeu. (Foto ČTK)
Na svůj poslední let se na trupu speciálně upraveného Boeingu 747 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vydal ve středu.  (Foto ČTK)
Z Floridy raketoplán zamířil do texaského Houstonu, kde je řídící středisko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).  (Foto ČTK)
Ve čtvrtek se vesmírné plavidlo vydalo na Edwardsovu základnu amerického letectva v Kalifornii. (Foto ČTK)
Odtud se dnes vznese naposledy, aby přeletělo nad San Franciskem a Sacramentem, než dosedne v Los Angeles.  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Do Los Angeles v Kalifornii by měl dnes dorazit raketoplán Endeavour, který zde bude od konce října vystaven v muzeu. Na svůj poslední let se na trupu speciálně upraveného Boeingu 747 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vydal ve středu.

Z Floridy raketoplán zamířil do texaského Houstonu, kde je řídící středisko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Ve čtvrtek se vesmírné plavidlo vydalo na Edwardsovu základnu amerického letectva v Kalifornii. Odtud se dnes vznese naposledy, aby přeletělo nad San Franciskem a Sacramentem, než před 21:00 SELČ dosedne v Los Angeles.

Po přistání v Los Angeles technici sejmou raketoplán z letadla a přesunou do hangáru. V něm zůstane několik týdnů, než ho odborníci připraví k přesunu do Kalifornského vědeckého střediska. V polovině října se Endeavour vydá ulicemi Los Angeles do muzea, kde pro něj bude připraven nový pavilon.

Endeavour se měl na svou poslední cestu vypravit už v pondělí, kvůli špatnému počasí ale americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) jeho cestu dvakrát odložil. S Kennedyho vesmírným střediskem na mysu Canaveral se kosmické plavidlo rozloučilo, když letadlo s ním zakroužilo v malé výšce nad celým komplexem.

V polovině října se Endeavour vydá ulicemi Los Angeles do muzea. Přesun potrvá dva dny a losangeleské úřady budou muset kvůli němu pokácet asi 400 stromů a dočasně odstranit stovky sloupů elektrického vedení a pouličního osvětlení a několik semaforů. Kalifornské vesmírné středisko však slibuje, že za pokácené stromy nechá vysázet 1000 nových. V muzeu bude pro Endeavour připraven nový pavilon, ve kterém si budou moct návštěvníci prohlédnout raketoplán od 30. října.

Endeavour byl sestrojen jako náhrada za raketoplán Challenger, který explodoval při startu v roce 1986. Endeavour poprvé letěl do kosmu v roce 1992, celkem ho NASA vyslala na 25 vesmírných misí. Raketoplán strávil v kosmu 296 dní. Svou poslední misi absolvoval loni na přelomu května a června, kdy astronaut vzal na palubě do vesmíru i postavu českého Krtečka.