Realitní kancelář M&M Reality investovala miliony dolarů do expanze na Ukrajinu

Po měsíci zkušebního provozu a půlročních přípravách se včera oficiálně otevřela první ukrajinská pobočka největší české realitní kanceláře M&M Reality. S oficiálním názvem M&M nedvižmosť Ukrajina buduje na Česku nezávislé právní i technické oddělení. Podle spolumajitele M&M Reality jde o logický krok, neb rozdíly v legislativě a přístupu obou zemí jsou nespočítatelné. Investiční náklady se pohybují okolo pěti milionů dolarů.

„Jde o obrovskou obchodní příležitost. Ukrajinský realitní trh je v situaci, v jaké bylo Česko v roce 1991. Expanzi zahajujeme v Kyjevě a v polovině roku 2012 chceme disponovat pěti pobočkami. Vzhledem k tomu, že jen v Kyjevě je v tuto chvíli v nabídce 50 tisíc nemovitostí, což je zhruba polovina nabídky celého Česka, je ale možné, že pobočky budeme zatím otevírat jen v Kyjevě. Do tří let chceme na ukrajinském trhu získat stejné postavení, jakým disponujeme v Česku,“ uvedl k expanzi Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality.

Nabídka realitní kanceláře se bude primárně soustřeďovat na místní obyvatele. Zájem Čechů a Moravanů však Miroslav Jonáš nevylučuje. Meziročně totiž v tuzemsku stoupá zájem o investice na Ukrajině v horizontu 10 procent. Ukrajina se stala místem obrovských investičních příležitostí – především v souvislosti s plánovanými sportovními akcemi. Otevírání nových poboček začne spolu s dalším masivním náborem makléřů 1. prosince letošního roku.

„Specializovat se chceme stejně jako v tuzemsku na secondhandové bydlení: starší byty, domy a pozemky, pochopitelně spolu s pronájmy. Samozřejmě poskytneme i prostředky na výkup nemovitostí a půjčky proti zástavě nemovitosti. Žádná z českých významných realitních kanceláří expanzi na Ukrajinu v tak krátkém čase nechystá. Ze zahraničních jde o franchisy, což vzhledem k tamní naprosto nedostatečné legislativě v tomto směru nepovažujeme za dobrý nápad a ani velké konkurenční nebezpečí,“ shrnul Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality.