Realitní projekt roku 2011

Porota prvního ročníku nové realitní soutěže vybrala jako Realitní projekt roku 2011 Rezidenci Jitřní v Praze-Hodkovičkách. Druhé místo obsadila Kajetánka v pražském Břevnově a třetí příčku získala Ostravská Brána.

Do prvního ročníku realitního klání se přihlásilo 93 projektů z celé České republiky. Organizátorem soutěže byla společnost Conventia.

#####Defilé vítězů

Vítězný projekt Rezidence Jitřní (developer YBF) je členitá stavba s pěti nadzemními podlažími, která splňuje vysoké nároky na prostorové řešení a variabilitu. Objekt zahrnuje 31 bytů a interiéry s francouzskými okny, vysokými stropy a moderně řešenými úložnými prostory, které poskytují téměř dokonalé světelné podmínky.

Druhé místo v soutěži obsadil bytový projekt Kajetánka v Břevnově, který buduje společnost Bozner. Dlouho zanedbávaná, ale velmi atraktivní část Prahy 6 se vrací ke svému geniu loci. S novou výstavbou totiž souvisí i obnova parku Kajetánka a rekonstrukce Oranžérie. „Developer velmi pečlivě dbá na propojení projektu s okolím a zároveň nabízí tři atraktivní kategorie bydlení, z čehož střešní penthousy jsou doslova jedinečné,“ podotýkají porotci v závěrečném hodnocení.

Jediným mimopražským projektem, který odborná porota ocenila, je Ostravská Brána. Černočervenou stavbu z dílny architektonického studia Kuba & Pilař nelze při procházce Ostravou minout. Stojí na Kostelním náměstí, pouhých sto metrů od Masarykova náměstí. „Ostravská Brána je projektem netradičním a v jistém smyslu je i prvním skutečně moderním a novým bydlením, které v centru Ostravy vzniklo. Design Ostravské Brány je řešen do posledního detailu od netradiční fasády domu přes neobvykle velkoryse řešené společné prostory až po jednotlivé byty či nebytové prostory,“ dodává Markéta Kovaříková, zástupce organizátora soutěže.

#####Vítězná remíza

Rezidence Jitřní, vítěz hlavní ceny Realitní projekt roku 2011, získala zároveň Cenu architektů. Spolu s ní byl zcela shodným počtem hlasů oceněn také Polyfunkční dům Erwin, navržený v rohové proluce poblíž stanice metra Pražského povstání. Koncepci domu založili architekti na zvýraznění nároží a dokonalém souladu s okolní zástavbou. Fasádu rozčlenili do horizontálních pásů vyplněných okenními otvory a obkladovými fasádními deskami. V devíti podlažích bytového domu bude celkem 32 bytů o velikostech standardně 1+kk až 3+kk, v posledním podlaží bude situován jeden velkoplošný byt s jižní terasou nad okolními bytovými objekty.

Vedle dvojice vítězů ocenila architektonická porota rovněž projekt Masná 15 společnosti FIM Group, který jsme představili v minulém čísle (Cena architektů za region Praha 1). Obchodní ředitelka Ilona Monferini Mančíková to považuje za hodnotný úspěch: „Potěšilo nás, že jsme získali ocenění právě od odborníků z řad architektů. Svědčí to o výjimečnosti a kvalitě projektu i o citlivě provedené rekonstrukci.“

#####Cena veřejnosti

Za prestižní lze považovat i Cenu veřejnosti. Získal ji projekt s názvem Čakovický park, který roste v Městské části Praha 9. Čakovice se v posledních letech razantně rozvíjejí a na jejich území se buduje několik nových projektů. Projekt Čakovický park vzniká přímo u rozsáhlého historického zámeckého parku s rybníky, leknínovými jezírky a bohatou zelení. Je primárně určen mladým rodinám s dětmi, které požadují výjimečnou kvalitu a příjemné prostředí pro rodinný život.

*

#####Realitní projekt roku 2011

Odborná porota

1. Rezidence Jitřní
2. Kajetánka
3. Ostravská Brána

Cena architektů

* Rezidence Jitřní
* Polyfunkční dům Erwin

Cena veřejnosti

* Čakovický park