Regulátor uvolní další frekvence pro mobilní sítě, využije televizní pásmo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Český telekomunikační úřad počítá s tím, že vyčlení další frekvence pro rychlé mobilní sítě. Uvolní pro ně pásmo 700 MHz, které v současnosti využívá digitální televizní vysílání.

Pro podporu mobilních sítí by úřad mohl uvolnit také pásmo 1400 MHz využívané jako tzv. L pásmo pro digitální rozhlas. Počítá i s pásmy 2,3 a 3,7 GHz. Vyplývá to z návrhu strategie správy spektra, kterou úřad zveřejnil k veřejné konzultaci. Ta má trvat do ledna.

V souvislosti s uvolňováním frekvencí pro mobilní zařízení regulátor počítá i s refarmingem neboli výměnou kmitočtů mezi operátory v pásmu 900 MHz tak, aby získali větší souvislé bloky. Pásmo 900 MHz v současnosti slouží jako nosná frekvence pro hlasové služby GSM. Refarming by měl být do konce roku 2016.

Úřad zároveň počítá s přípravou na přechod digitálního televizního vysílání z DVB-T na efektivnější DVB-T2. To umožní vysílat více televizních programů ve vyšší kvalitě i ušetřit kmitočtové spektrum.

ČTÚ již pro rychlé mobilní sítě LTE použil frekvence v pásmu 800 MHz, které se uvolnily po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. Kmitočty spolu s frekvencemi v pásmech 1800 a 2600 MHz letos v aukci vydražily Vodafone, T-Mobile a Telefónica dohromady za 8,5 miliardy korun. Celkově je pro mobilní sítě v současnosti vyčleněný rozsah 790 MHz, v budoucnu by to mohlo být až 1200 MHz.