Regulované nájemné poroste více, než se čekalo

V příštích dvou letech se regulované nájemné zvýší podstatně více, než počítaly původní plány ministerstva pro místní rozvoj. V roce 2009 by to mělo být konkrétně o 30 procent, v roce 2010 by růst mohl činit až 44 procent.

Původní představa resortu v čele s ministrem Jiřím Čunkem byla taková, že regulované nájmy porostou o zhruba 20 procent ročně. Velkému skoku v regulovaných nájmech by prý ani nezabránilo, pokud by majitelé bytů nevyužili možnosti zvýšit nájemné o nejvyšší možnou míru. „I když připustíme, že řada vlastníků nevyužije maximální hranice, přesto je 40procentní nárůst nájemného v roce 2010 reálnou hrozbou,“ míní Čunek. Ten zároveň odmítá názor, že ani po dokončení deregulace nebudou nájmy majitelům domů stačit na pokrytí rekonstrukčních a provozních nákladů. „Už teď mnozí majitelé dosáhli tržního nájemného,“ tvrdí ministr.

#####Výrazný dopad na sociálně slabé

Dvojnásobné zvýšení regulovaných nájmů bude mít výrazné sociální dopady.

Příspěvek na bydlení nyní podle Čunka pobírá 40 tisíc domácností. Větší zvyšování regulovaného nájemného však bude znamenat, že za dva roky by to mohlo být až 60 tisíc domácností. Až pro 2000 domácností by se prý náklady na bydlení mohly stát neřešitelným problémem.

Řešení vidí ministr v podpoře výstavby nájemních bytů, například v podobě garancí ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) investorům na splácení dlouhodobých úvěrů. Podporu je prý potřebné směřovat také k výstavbě malometrážních sociálních bytů.

#####Musí se navýšit rozpočet fondu

Žádné z těchto opatření však nelze provést, pokud budou Ministerstvu pro místní rozvoj ČR a Státnímu fondu pro rozvoj bydlení přiznány pro příští rok prostředky pouze na úrovni 75 procent letošního rozpočtu. Výdaje SFRB byly až doposud kryty dotacemi z Fondu národního majetku, ovšem to již v příštím roce nebude možné.

Bez doplnění zdrojů ze státního rozpočtu nelze sestavit vyrovnaný rozpočet SFRB na rok 2009. Výdaje SFRB jsou přitom jen desetinou výdajů na dopravní infrastrukturu.

#####Deregulace škodí trhu

Pokračující deregulace nájemného vede k tlaku na stagnaci či dokonce pokles tržního nájemného také podle odborné studie Trend Report 2008. Nejcitelnější byl údajně tento trend v Praze, kde se loňský rok nesl ve znamení stagnace smluvního nájemného. V panelových domech na okrajích metropole prý nájmy dokonce mírně poklesly.