Řekli si "ano" na porodním sále

V netradičním prostředí zažili svoji svatbu novomanželé z Olomouce. Ženě totiž hrozil předčasný porod.

Měl to být výjimečný den v životech novomanželů, ale nakonec se stal nezapomenutelným pro mnohem více lidí, než bylo v plánu. Zdálo se, že zdárnému průběhu sobotního svatebního obřadu nestojí nic v cestě. Jenomže namísto radničního sálu se obřad odehrál v olomoucké nemocnici.
Těhotné nevěstě Hedvice Jančíkové totiž den před svatbou začaly kontrakce a hrozilo, že by dítě přišlo na svět předčasně. A tak se celý svatební kolotoč roztočil nikoli před radniční freskou, ale mezi lůžky a přístroji.

Přípitek infuzí

Ženich Jan Kadlčík se rozhodl svatbu neodkládat, ani nic riskovat. V sobotu 15. října ráno proto všechno domluvil na olomoucké radnici. „Vyšli nám vstříc. Byla jsem ale hodně nervózní. Termín porodu máme až na konci prosince, čekáme holčičku. Bude to Terezka,“ líčil sedmadvacetiletý ženich Jan Kadlčík těsně před obřadem. A pak už se mohlo začít.
„Vítám vás na tomto neobvyklém místě. Nikdo z nás asi nečekal, že se sejdeme právě tady,“ začala netradičně svoji řeč oddávající Eva Baslerová. Jinak to ale byla svatba se vším všudy. Nevěsta Hedvika Jančíková zářila v bílých svatebních šatech. Jen musela celou dobu stát u lůžka. A namísto slavnostní sklenky šampaňského se jí dostalo posilnění z infuze zavěšené na stojanu vedle ní, která jí během obřadu kapala přímo do žíly.
Obřad se odehrál úspěšně. „Mám asi horečku, ale je to neskutečně krásný pocit,“ prohlásila sedmadvacetiletá nastávající maminka z Olomouce bezprostředně po novomanželském polibku přímo na porodním sále.
Mezi prvními gratulanty byli kromě příbuzných i lékaři. „Je to hodně neobvyklá situace. Svatba na porodním sále, to jsme tu ještě neměli,“ přiznal přednosta kliniky Radovan Pilka. Několik sňatků už se ale podle něj odehrálo na oddělení, kde leží ženy v rizikovém těhotenství. „Nevěsta je teprve v devětadvadvacátém týdnu těhotenství. Přijímali jsme ji den před svatbou, protože u ní začaly kontrakce. Podařilo se nám rizikový stav zvládnout. Děláme všechno pro to, aby se dítě nenarodilo příliš brzy,“ řekl Pilka.
O posvatebních líbánkách si tak musí novomanželka nechat zdát. „Rodička teď musí zůstat hlavně v klidu, domů se určitě pár týdnů nepodívá,“ zdůraznil lékař. Manžel ale není zdaleka jediný, kdo se na maminku těší. Doma na ni a na novou sestřičku totiž čekají ještě tři synové ve věku čtyř, pěti a sedmi let.