Rekordní zájem o stavební povolení

Ministerstvo pro místní rozvoj informovalo, že na základě nových stavebních povolení, vydaných během prvních čtyř měsíců letošního roku, by mělo být postaveno 13 141 bytů.

Toto překvapivě vysoké číslo představuje meziroční nárůst o 6,5 procenta, v porovnání se stejným obdobím roku 2003 se dokonce jedná o 20procentní nárůst. „Jde o nejlepší výsledek za období leden až duben v historii samostatné ČR. Pokud by trend nárůstu pokračoval, je možné očekávat, že počet vydaných stavebních povolení za celý rok 2008 poprvé překročí hranici 50 tisíc nových bytů ročně,“ uvedl ministr Jiří Čunek.

V přepočtu na hlavu by se tak ČR dostala na hranici pěti nově zahájených bytů na tisíc obyvatel. Toto číslo je zcela srovnatelné s hospodářsky vyspělými státy původní EU15. Z nových členských zemí se takovému trendu přibližuje pouze Slovinsko, ostatní státy jsou zhruba na poloviční úrovni nebo ještě níže.

#####Převládá optimismus

Nenaplňují se tedy některé chmurné prognózy o negativním dopadu nové daňové soustavy. V bytové výstavbě nadále převládá optimismus. Tento trend potvrzují i hypoteční banky, které zaznamenávají nadále nárůst zájmu klientů o zhruba 10–15 procent. Za negativum však ministerstvo pro místní rozvoj považuje fakt, že se tato výstavba koncentruje převážně na území hlavního města, dále do několika dalších velkých měst a na území Středočeského kraje s blízkou dostupností k Praze. Naopak v některých regionech bytová výstavba zcela stagnuje.

#####Roste i zájem o rekonstrukce bytů

Podle statistických údajů dochází již druhým rokem k poklesu počtu vydaných stavebních povolení a hlášení rekonstrukcí bytů. Jedná se však pouze o zdánlivý pokles.

Mezi roky 2006–2007 došlo statisticky k propadu o 18 procent, tedy zhruba o 6,5 tisíce bytů, avšak ve skutečnosti vzrostl počet rekonstrukcí v tomto období o 10–15 procent. „Zdánlivý pokles počtu rekonstrukcí byl způsoben novelou stavebního zákona, která umožnila od 1. 1. 2007 realizovat řadu rekonstrukčních prací bez stavebního ohlášení a povolení,“ uvedl ministr Jiří Čunek. Podle odhadů MMR se k opravám bytového fondu, ke kterému není nutné stavební povolení a ohlášení, rozhodlo v loňském roce odhadem osm až deset tisíc vlastníků bytů.

#####Program Panel nestačí poptávce

Zájem obyvatel o rekonstrukce bytů potvrzuje i Státní fond rozvoje bydlení, který eviduje za rok 2007 vzrůstající počet žádostí o státní dotaci na úroky z programu Panel. Výsledky prvního pololetí letošního roku tento růstový trend rovněž potvrzují.

Také v porovnání s odhady objemu stavebních a rekonstrukčních prací podle zdanitelného plnění (11 procent za celý rok 2007) a podle nákupu technologií a materiálu na rekonstrukce bytového fondu (14,5 procenta za celý rok 2007) je patrný zvýšený zájem lidí.