Restaurace v Chateau Mcely: skvělý zážitek vyváží delší cestu

Chateau Mcely

Chateau Mcely Zdroj: Piano Nobile

Jen málokde v Česku najdete tak vzácné snoubení luxusu, elegance a domácí pohody, vznešenosti, ale současně i hřejivé atmosféry, jako to nabízí zámecká restaurace Piano Nobile v pečlivě zrekonstruovaném Chateau Mcely. A byť je to nějakých padesát minut cesty od Prahy, vyplatí se sem zajet na večeři, i když zde nechcete či nemůžete strávit noc, případně celý víkend. A to nejen kvůli již zmíněné atmosféře.

Nicméně úchvatné prostředí restaurace je to první, co zasáhne vaše smysly. Dlouhý prostor tří spojených sálů vyzařuje lehkost a vzdušnost, nazdobené textilie, luxusní porcelán a zapálené svíčky zase dotvářejí atmosféru unikátnosti a výjimečných zážitků. A protože místní šéfkuchař Jan Štěrba, který se do své pozice vlastně vypracoval až na zámku, si sám připravuje spoustu doplňků a snaží se vařit z místních surovin, měli jsme se na co těšit. Zvlášť když nás přivítalo nové jarní menu, které sice v nabídce ponechává pár signature jídel, ale jinak přináší spoustu novinek.

Z nabídky restaurace Piano NobileZ nabídky restaurace Piano Nobile | Piano NobileZvěřina v podání Piano Nobile

Zázrak ze zámecké udírny

Ale hezky popořadě. Mezi předkrmy jsme museli vyzkoušet divokého bio lososa, kterého si šéfkuchař sám udí v malé zámecké udírně. A hned na začátku nás čekal famózní zážitek, neboť pevné a křehké maso prémiové ryby nádherně vonělo s lehkými tóny švestkového dřeva a také jeho chuť byla mimořádná. Příjemně ho doprovodilo pomerančovozázvorové čatní, salátek z manga už byl možná zbytečný a odváděl čistou chuť ryby trochu jinam.

Z nabídky restaurace Piano NobileZ nabídky restaurace Piano Nobile | Piano NobileVýtečným předkrmem je divoký bio losos, kterého šéfkuchař sám udí v malé zámecké udírně

Také pečená foie gras byla dokonalá, navíc vedle mimořádných kachních jater se povedla i kombinace s marmeládou, jemnou telecí šťávou a lahodnou ledovou tříští ochucenou koňakem. Velmi zdařilá kombinace. Přesně takové jídlo dokonale souzní s celým prostorem. Naopak svatojakubské mušle se salátkem z bulguru mě jako jediné zklamaly. Byly totiž téměř syrové, což by samo o sobě nevadilo, kdyby je kuchař pojal třeba jako carpaccio či ceviche, ale svatojakubka vcelku by měla být přece jen trochu osmažená, navíc v kombinaci s bulgurem její syrová úprava vůbec nefungovala.

Podle sicilské babičky

Z hlavních jídel jsme dlouho nemohli vybrat – lákalo nás vyhlášené srnčí, ale nakonec jsme se rozhodli pro jednu novinku a jednu stálici. A neměli jsme důvod litovat. Stálici místního menu totiž představuje úchvatná úprava černé tresky, připravené podle receptu spolumajitelovy babičky Cusumano, která žila na Sicílii, a autentický recept je tudíž starý přes sto let. A s klidnou duší mohu prohlásit, že šlo o jednu z nejlepších úprav ryby, jakou jsem v poslední době ochutnal.

Chuťově bohatá až opulentní kaskáda tónů omáčky a příloh perfektně sekundovala lahodnému masu divoké tresky a posunula celé jídlo na samotný vrchol našich kulinárních zážitků. Jen o fous za ním ovšem zaostal druhý hlavní chod, výtečně zvládnuté jehněčí kolínko připravované v lučním seně, které celému jídlu dává poněkud zvláštní, nikoli však nepříjemné aroma. Ale skvělá je i samotná úprava masa, které není ani vysušené ani přepečené, stejně jako šťavnatá polenta doplněná lehkou emulzí z domácího pampeliškového medu.

Restaurace Piano NobileRestaurace Piano Nobile | Piano NobileRestaurace Piano Nobile

Psí menu pro malé i velké

A na závěr alespoň stručně doplňme pár zajímavých střípků. U stolů nechybějí židličky na kabelky. Z dezertů musíte ochutnat místní karamelovou zmrzlinu, která fascinuje svým sladkoslaným nádechem (údajně si kdysi kuchař spletl cukr a sůl). Za vyzkoušení stojí i místní „house wine“, které připravuje renomovaný znojemský vinař Jiří Hort, byť své červené již nepřipravuje na Moravě, ale ve francouzském Languedoku. A poslední kuriozitu představuje psí menu: pro malé psy či psí seniory nabízejí kuřecí, velcí psi se mohou těšit na hovězí (porce vyjde na 150 korun).

Kontakt: Piano Nobile, Chateau Mcely, Mcely 61, chateaumcely.com

Z nabídky restaurace Piano NobileZ nabídky restaurace Piano Nobile | Piano NobileZ nabídky dezertů

E15 hodnotí

menu * * * * 1/2
obsluha * * * * 1/2
prostředí * * * * *
sociální zařízení * * * * 1/2
ceny vyšší standard
celkový výsledek * * * * 1/2
nejvíce je 5 hvězdiček / nejméně 1
hvězdička

Plus – Pokud na mcelském zámku přespíte, můžete se těšit na bohatýrské snídaně, při nichž nechybí sekt, kaviár, uzení pstruzi a další delikatesy.

Minus – Dostupnost. Chcete-li si užít zámeckou restauraci, musíte tu přespat, neboť kodrcat se před půlnocí milovickým újezdem není žádný med.

Výběr z menu:

Bio losos „Label Rouge“ uzený v zámecké udírně, s pomerančovozázvorovým čatní a salátem z manga 390 korun, pečená kachní foie gras servírovaná s granité z Rémy Martin a zámeckou marmeládou z malin a řapíkatého celeru 490 korun, černá treska podávaná na restovaných bramborách, kaparech a domácích sušených rajčatech 590 korun, dušené jehněčí kolínko v lučním seně podávané s mátovou polentou z kozího mléka 590 korun