Rok 2011 fanoušky sportu zklamal

Jihomoravští fanoušci zažili v uplynulém roce více zklamání než radosti. Nade vším ale ční sestup brněnské Zbrojovky do druhé fotbalové ligy.

Pokud by se rozdávala zlatá medaile za vytrvalost, jihomoravští sportovní fanoušci by byli v pozici favorita na titul.

Do roku 2011 opět vstupovali s nadějemi. Věřili, že hokejová Kometa konečně okusí vyřazovací boje. Doufali, že fotbalová Zbrojovka vystoupá ze dna prvoligové tabulky směrem k výšinám. S nadějí očekávali, že v basketbalu bude Brno opět postrachem pro celé Česko. Zase marně.

Od většiny svých favoritů se dočkali zklamání. Radost a úsměv na tváři jim vykouzlili většinou jednotlivci nebo specifické akce, které jižní Morava v tomto roce hostila.

Týdeník Sedmička se ohlédl za uplynulým rokem 2011 okem sportovního fanouška. Co se povedlo, a na co by se naopak nejraději okamžitě zapomnělo?

+ Motocyklová Grand Prix

Ať se děje cokoliv, na tuhle akci můžou být všichni lidé v Jihomoravském kraji právem hrdí. Alespoň na jeden víkend v roce se upíná zrak sportovního světa do jeho centra OE Brna. Letos se při Velké ceně České republiky na Masarykově okruhu objevili nejlepší motocykloví závodníci světa už pošedesáté. A navíc v nejprestižnější kategorii MotoGP i s borcem z Brna Karlem Abrahamem. Brno zaslouží pochvalu i za České hokejové hry a mistrovství ČR v atletice, které se tam uskutečnily po čtyřiceti letech.

+ Házenkářky

Co? Rozhodující páté finálové utkání českého play-off nejvyšší házenkářské soutěže žen. Kdo? Veselí nad Moravou versus pražská Slavie. Výsledek? Jihomoravanky vystřílely do klubové vitríny třetí titul v historii a jako první český celek po devíti letech okusily i nejprestižnější klubovou soutěž Ligu mistryň. V ní vyloženě nezazářily, ale také nezklamaly. Účast mezi elitou už jim nikdo nevezme.

+ Úspěchy jednotlivců

Zklamání z propadáků v nejsledovanějších týmových sportech alespoň částečně vyvažují úspěchy jednotlivců. Zazářil především nejlepší sportovec města Brna za rok 2011 krasobruslař Michal Březina, který vybojoval čtvrté místo na mistrovství světa.

Duo plážových volejbalistek Hana Klapalová a Lenka Háječková dovezlo z mistrovství světa v Římě bramborovou placku. Jižní Moravu skvěle reprezentovali i Vendula Frintová a Filip Ospalý z Ekol Teamu.

+ Menší sporty

Pozadu nezůstala také některá kolektivní družstva, která dominovala v méně atraktivních sportech. Nohejbalisté Sokola Modřice oslavili sedmý extraligový triumf, Jehnice opět vládly v badmintonu, skvěle si vedli brokoví střelci Komety.

Zaujala také finálová baseballová bitva mezi dvěma brněnskými kluby. Technika v ní po šestnácti letech sebrala titul Drakům. Dařilo se plavcům Komety, mezi nimiž vyčnívala dálkařka Jana Pechanová a její stříbro a bronz z evropského šampionátu.

- Pád Zbrojovky

Postup znojemských fotbalistů do druhé ligy zastínil jako obrovský meteor sestup Zbrojovky z nejvyšší soutěže. To, čemu fanoušci dlouho nechtěli věřit, se nakonec změnilo v realitu. Brněnský klub dokonal dlouhodobý úpadek a po devatenácti letech chybí mezi elitou. Aby toho nebylo na fotbalové příznivce málo, jejich milovaný klub s pokusem o návrat zatím nakládá víc než žalostně. Po podzimní části sezony okupuje třetí místo od konce druholigové tabulky.

- Kometa bez play-off

Jestli z fotbalu fanoušky na jižní Moravě bolí oči, hokejové výsledky na ně jako podpůrné kapky rozhodně nepůsobí. Brněnská Kometa, které se od příznivců už tradičně dostává nadmíru velké podpory, sice hraje nejvyšší soutěž, do vytouženého play-off má však pořád hodně daleko. Po loňském výbuchu se v klubu dušovali, že letos na svůj primární cíl dosáhnou. Skutečnost? Po polovině základní části na příčkách zajišťujících vyřazovací boje nejsou. Hokejové rozložení na jižní Moravě alespoň trochu rozvířili znojemští Orli, kteří se přihlásili do mezinárodní EBEL ligy.

- Úpadek basketbalu

Přestože příznivci fotbalu a hokeje rozhodně jásat nemůžou, pohled na fanoušky basketbalu jim může vrátit sebevědomí. Basketball Brno se po dvou sezonách v nejvyšší české soutěži rozhodl Mattoni NBL kvůli nedostatku peněz opustit. Největší město na Moravě tak znovu přišlo o elitní mužský basketbal. A ani v tom ženském už dávno nedominují bývalé vládkyně z Žabovřesk. Frisco se jen smutně dívá na záda pražskému USK a v Evropské lize sbírá jednu porážku za druhou.