Romové se vrací domů

Desítky Romů z Pardubicka zamířily vloni do zahraničí. První z nich se teď vrací zpět.

Před necelým rokem odešlo sedmdesát Romů z Pardubic a Hrochova Týnce do Kanady, Velké Británie, Holandska nebo Belgie. Vytoužený azyl se ale podaří získat pouze části z nich. Ostatní se teď začínají vracet domů. Jejich návrat ovšem neprobíhá hladce. Největší problém je sehnat bydlení.
„Všechno tady prodáte a nemáte se kam vrátit. Chcete si najít podnájem, ale když zjistí, že jste Rom, máte smůlu,“ tvrdí Ingrid Harp, která se vrátila z Holandska.

Kdo v Pardubicích před cestou do ciziny opustí městský byt nebo ubytovnu, má smůlu. „Často se tito lidé totiž snaží spekulovat a myslí si, že na odchodu vydělají. Jenže návrat na ubytovnu je takřka nemožný a výběrové řízení na nový byt může trvat měsíce. Většinou se pak nastěhují k příbuzným. V bytě 2+1 najednou bydlí jedenáct lidí a značně se tím zhorší klima v okolí,“ vysvětluje romský poradce Radek Flosman.

Česká republika zažila za posledních patnáct let několik masových odchodů Romů. Nejvíce jich odešlo před dvanácti lety do Kanady. Řada z nich byla z Pardubic. „V Pardubicích žije asi jedenáct set Romů a do Kanady jich odešlo několik stovek,“ dodává Flosman.
Důvody jsou stále stejné. Strach z rasově motivovaných útoků a xenofobní názory mezi lidmi. „Odchází se hodně kvůli skinheadům a nemožnosti sehnat práci,“ říká Eva Dunová.