ROZHOVOR s autory startupové platformy WEXO. Jak vnímají dopad pandemie na fintech?

Zakladatelé CRYPTON DIGITAL, SE Milan Božik a Peter Mariš

Zakladatelé CRYPTON DIGITAL, SE Milan Božik a Peter Mariš Zdroj: CRYPTON DIGITAL, SE

Lockdown, slovo, kterého se v posledních měsících obávají mnozí podnikatelé na celém světě. Zasáhla pandemie koronaviru do všech sfér byznysu, nebo jsou odvětví, která jí odolávají? Kryptoměny jsou v tomto směre imunní. Odpovědi na aktuální otázky o dopadu pandemie koronaviru na obchod s kryptoměnami a moderní platební systémy poskytli zakladatelé slovenské technologické společnosti CRYPTON DIGITAL, SE a „otcové“ úspěšné kryptoměnové platformy WEXO. 

CRYPTON DIGITAL, SE začínala jako společnost pracující s kryptoměnami. Dnes v tomto směru patří mezi slovenské lídry. Od roku 2019 však vyvíjí i vlastní platformu WEXO. Jejím cílem je poskytovat lidem plnohodnotné a komfortní využívání kryptoměn. Majitelé účtů WEXO mohou své kryptoměny posílat, přijímat nové, měnit je mezi aktuálně nejtrendovějšími kryptoměnovými páry nebo si své kryptoměny uschovat v nově spuštěné službě WEXO Trezoring. I když byla platforma představena slovenskému trhu teprve v červenci letošního roku, CRYPTON DIGITAL, SE překročila s platformou WEXO už i naše hranice. První zahraniční kancelář otevřela společnost v Praze a aktivity rozbíhá i v Maďarsku a Polsku. 

Jak hodnotí tento rok a co připravují na rok 2021? Odpovídají zakladatelé CRYPTON DIGITAL, SE Milan Božik a Peter Mariš.

Jak hodnotíte rok 2020 z pohledu vaší sféry podnikání? Byl tento rok pro kryptoměnový trh a společnosti poskytující služby spojené s kryptoměnami prospěšný?   

Milan Božik: Byl velmi prospěšný. Vnímáme, že na kryptoměnovém trhu v tomto čase vznikají i nové společnosti. My větší rosteme, zlepšujeme služby a pronikáme na nové trhy. 

Peter Mariš: Na rozdíl od posledních let začal v roce 2020 kryptoměnový trh vykazovat signály rostoucího trendu a nejen v oblasti ceny, ale i v oblasti technologického užívání, a právě v tomto roce společnosti, jako jsme my, začínají prokazovat účel, pro který byly vytvořeny. 

Jak váš sektor ovlivnila pandemie COVID-19?   

Milan Božik: Opět pozitivně, objem nákupu kryptoměn se několikrát znásobil a pandemie nás pozitivně ovlivnila směrem k rychlejší digitalizaci našich procesů.

Peter Mariš: Jsem velmi mile překvapen, že lidé vnímají inovativní technologické pokroky velmi pozitivně. A s ohledem na to, že kryptoměny jsou technologií přímo sloučenou s digitálním světem, právě v tomto období si lidé uvědomují sílu digitálního světa. V konečném důsledku to hodnotím i já pozitivně, rok 2020 nám přál. Vzhledem k tomu, že jsme digitální společnost a poskytujeme více služby v digitálním prostoru, nepostihla nás pandemie v tom smyslu, v jakém jiné společnosti, které nyní trpí uzavřenými provozy a podobně.  

Část vašich klientů a partnerů tvoří investoři, teda lidé, kteří hledají možnosti uložení svých financí s očekáváním jejich zhodnocení. Jak ovlivnila pandemie tuto část kryptofanoušků?   

Milan Božik: Naši klienti byli na začátku pandemie mírně skeptičtí, ale po konzultaci s našim týmem viděli i oni, že propad v raných začátcích covidu je jen dočasný. Byli tak ochotni setrvat. V současné době naši klienti ze svého rozhodnutí těží každý měsíc, i během pandemie. 

Peter Mariš: Začátek roku 2020 byl velmi odlišný od posledního kvartálu 2019 a s ohledem na to, že kryptoměny nejsou spekulativní, ale dlouhodobá investice, každému doporučujeme držet svá digitální aktiva několik let. Poslední měsíc 2020 vyšel pro kryptoměnový trh velmi pozitivně, měl pozitivní charakter a některé z našich klientských portfolií se pohybují na úrovni několika stovek procent zisku. 

V čem je největší využití kryptoměn v rámci pandemie?  

Milan Božik: Samozřejmě, když je nám v rámci lockdownů doporučováno platit digitálně. Množství transakcí se tak rapidně zvýšilo a využitelnost hlavní blockchainové sítě bitcoin se zvýšila. Myslím si však, že je to jen začátek a celkové dopady digitalizace ještě teprve nastanou, kdy hotovost úplně zanikne.

Peter Mariš: V některých zemích jsou již dnes kryptoměny všeobecně uznávaným digitálním platidlem. A období podobná pandemii covidu kryptoměnám jen napomáhají získat svůj platební charakter. Jsou to chvíle, které jim otevírají dveře do nových zemí a v zemích, kde už mají své místo, tam posilují své postavení a zlepšují využití.  

.. | CRYPTON DIGITAL, SE

V tomto směru jde v před i vaše platforma WEXO, jak jste daleko?   

Milan Božik: Celková infrastruktura WEXO je velmi složitá z hlediska dokonalého propojení a následného výstupu do klientského rozhraní. Musím však za celý tým CRYPTON DIGITAL říct, že zvládáme všechny překážky a jsem přesvědčen, že v roce 2021 WEXO přijde se všemi plánovanými funkcemi, bezpečně z pohledu uživatelského přístupu, včetně všech bankovních a licenčních zabezpečení. 

Peter Mariš: Vývoj WEXO probíhá podle očekávání a své termíny plníme včas. Každopádně nejzajímavějších vlastností a služeb dosáhne WEXO v nejbližších letech, momentálně jsme na začátku úspěšného příběhu a intenzivně pracujeme na inovacích a modernizaci všech systémů, které bude WEXO poskytovat našim klientům. Oblast inovací ve fintechu má velmi rychlé tempo a uvědomujeme si, že tomuto tempu se musíme přizpůsobit i my a právě proto se obklopujeme fundovanými lidmi.

Autorem a vývojářem projektu WEXO je CRYPTON DIGITAL, SE. Produktově služby projektu aktuálně zastřešuje česká partnerská společnost UPDN ONE, s.r.o. s bohatými zkušenostmi na finančním trhu.

CRYPTON DIGITAL, SE financuje projekt z vlastních zdrojů, nabízí však i možnost stát se podílníkem projektu WEXO a profitovat tak ze zisku inovativní společnosti.

.. | CRYPTON DIGITAL, SE