Ruská družice spadne. A s ní i hlavy v kosmickém průmyslu

Vizualizace projektu Fobos-Grunt

Vizualizace projektu Fobos-Grunt

Ruská vesmírná agentura Roskosmos už prakticky odepsala svou nekomunikující sondu Fobos-Grunt, kterou se nepodařilo nasměrovat k Marsu, respektive k jeho měsíci Fobos. Noční pokusy o oživení družice nevedly k nápravě a během dneška se v nich pokračuje prakticky už jen z povinnosti.

Šance na záchranu sondy je prakticky nulová, ruský tisk předpovídá, že pád nečeká jen družici, ale také hlavy ve vedení kosmického průmyslu. Jeho výsledky jsou totiž velmi žalostné – na dně Tichého oceánu leží tři navigační družice Glonass, vojenská družice Geo-IK-2 zmizela v nenávratnu stejně jako komunikační družice Express-AM4, trosky nákladní lodi Progress dodnes záchranáři hledají na jihu Sibiře.

V tuto chvíli nejsledovanější satelit – automatická meziplanetární stanice Fobos-Grunt – odstartovala z Bajkonuru v noci z úterý na středu a jejím cílem měl být měsíc planety Mars. Start proběhl bez problémů, ale pak se družice odmlčela a přechod na meziplanetární dráhu se nepodařilo naprogramovat.

Nyní už sondu čeká s největší pravděpodobností neblahý osud, pád, jemuž nepředcházelo žádné efektivní využití. Družice snižuje letovou hladinu o dva kilometry denně a odborníci se spíš než na záchranu soustřeďují už na určení okamžiku, kdy spadne. Názor nejsou jednotné – zatímco NASA určila datum 26. listopadu, Roskosmos dává sondě čas až do poloviny prosince. Zatím není možné určit místo, kam zbytky družice dopadnou, protože je jisté, že poměrně hmotné těleso zcela neshoří při průchodu atmosférou.