Rusko plánuje vytvořit konkurenta iOS a Androidu

Operační systém Jolla Sailfish

Operační systém Jolla Sailfish Zdroj: Profimedia.cz

Rusko chce snížit dominantní postavení USA v oblasti technologií. Chystá proto vlastní mobilní operační systém, který by měl oslabit vliv iOS či Android na ruském trhu. O záměru ruské vlády informoval ministr komunikací Nikolaj Nikoforov.

Na novém systému by mělo Rusko spolupracovat s finskou společností Jolla, kterou založili bývalí zaměstnanci Nokie. Budoucí ruská platforma má vycházet z jejich operačního systému Sailfish.

Ministr Nikoforov na svém twitterovém účtu oznámil, že do projektu se později zapojí všechny partnerské země hospodářského společenství BRICS - Čína, Brazílie, Jihoafrická republika i Indie.

Jak Nikoforov řekl ruskému finančnímu deníku RBC, cílem nového operačního systému je do roku 2025 získat alespoň padesátiprocentní podíl na ruském trhu. Podle analytické společnosti Gartner ruskému trhu v současné době jasně vévodí Android (tržní podíl 81 procent) následovaný iOS (15 procent). Zmíněný Sailfish má na ruském trhu mizivých 0,5 procenta, což je méně než podíly Windows Mobile nebo BlackBerry (mají dohromady zhruba 3,5 procenta).

Jak připomíná The Guardian, ruský technologický sektor se snaží osamostatnit také v oblasti hardwaru. Ruská společnost MCST, vyrábějící od roku 1992 procesory, nedávno představila vlastní počítač Elbrus-4C. Podle webu ArsTechnica ale pravděpodobně zaostává za západními technologiemi o několik let.

Pokusů bylo víc

Státem vytvořená a podporovaná alternativa americkému softwaru se neobjevuje v Rusku poprvé. Už v roce 2010 ruská vláda schválila jakýsi prototyp ruské verze Windows. O dva roky později ale projekt zrušila.

Z obav o bezpečnost dat či ze snahy omezit vliv amerických technologických obrů se o vlastní software pokusily v minulosti také země jako Čína (projekty OPhone či Red Flag), Kuba (Nova) či Severní Korea (Red Star). Všechny byly postaveny na linuxovém jádře. Čína od loňského roku vyvíjí nový operační systém (viz tabulka).

China Operating System
Čína se už delší dobu pokouší o nový operační systém, který má promluvit do dominantního postavení Googlu s Applem na čínském trhu. Projekt s jednoduchým názvem China Operating System (COS) by měl plně konkurovat produktům amerických společností Microsoft, Google a Apple. Na systému, který má být založen na Linuxu, spolupracuje s tchajwanskou společností HTC.