Ruskou družici asi poškodily trosky čínského satelitu

družice Envisat, ilustrační foto

družice Envisat, ilustrační foto Zdroj: robustdesignconcepts.com

Malou ruskou družici na oběžné dráze kolem Země zřejmě zasáhly bludné trosky čínského satelitu zničeného před šesti lety při testu protidružicové zbraně. Ruský kosmický aparát přitom asi utrpěl vážné škody.

Internetový portál space.com informuje, že podle analýzy amerického Střediska pro vesmírné standardy a inovace (CSSI) se sídlem v Colorado Springs ke kolizi došlo nejspíš 22. ledna. Zbytky čínské meteorologické družice Feng-jüng 1C se srazily s ruskou mikrodružicí Ball Lens In The Space (BLITS), která se využívá k dálkovému laserovému měření.

Čína svůj satelit Feng-jüng 1C zničila 11. ledna 2007 při zkoušce protidružicové zbraně. Test byl „úspěšný“, ale trosky zasaženého cíle od té doby představují vážnou hrozbu pro kosmické aparáty na orbitě, včetně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Zatím není jasné, zda srážka BLITS jen poškodila, nebo ho zcela vyřadila z provozu. Podle space.com jde o teprve druhou významnější nehodu ve vesmíru mezi aktivním kosmickým přístrojem a nefunkčním satelitem či takzvaným . V dubnu 2009 zničila americký komunikační satelit srážka s nefunkční ruskou vojenskou družicí. V důsledku této kolize vznikl na oběžné dráze mrak trosek obou aparátů.