Rusové plánují vesmírnou stanici pro turisty, vzniknout má do pěti let

Komerční vesmírná stanice (CSS)

Komerční vesmírná stanice (CSS) Zdroj: Orbital Technologies

(OBRAZEM) Do pěti let má na oběžné dráze kolem Země začít fungovat Komerční vesmírná stanice (CSS), která bude hostit velmi bohaté klienty. Ruská společnost Orbital Technologies a výrobce kosmických lodí Eněrgija, které za projektem stojí, očekávají, že první orbitální komplex tohoto typu bude komerčně životaschopný a že pomůže otevřít dveře nové éře komerčních úspěchů v kosmickém průmyslu.

Životnost CSS bude nejméně 15 let, udává Orbital Technologies. Po tuto dobu bude k mání řada ubytovacích balíčků od krátkodobých misí v trvání tři až 14 dní až po šestiměsíční. V nabídce budou rovněž pobyty podle přání zákazníků, kterým budou k dispozici čtyři kajuty.

Například za pětidenní rekreaci ve výšce 350 kilometrů nad zemským povrchem zaplatí zájemce 988 tisíc dolarů (téměř 17 milionů korun). V ceně je jídlo ohřívané v mikrovlnce, ovocné džusy, LCD monitory v běžné velikosti a zřejmě i vysokorychlostní připojení k internetu. Radost z nevšedního zážitku by mohl zkazit jen zákaz konzumace alkoholických nápojů, jejichž účinek ale vynahradí výhled z oken na Zemi.

Portál crazyengineers.com poznamenal, že doufá v brzký rozmach tohoto odvětví a výstavbu dalších orbitálních hotelů. Konkurence pak totiž srazí ceny dolů.

Animace Komerční vesmírná stanice

Pro začátek stanice nabídne místo pro sedm lidí

Od zahájení provozu bude nová stanice schopna ubytovat sedm lidí, postupem času by se kapacita měla zvětšit. CSS bude obíhat rychlostí přes 28 tisíc kilometrů v hodině na nízké oběžné dráze ve vzdálenosti asi 100 kilometrů od ISS. Tato pozice má být ideální pro maximální úsporu energie během transportu nákladu a posádky mezi oběma orbitálními komplexy.

CSS je prý navržena tak, aby u ní mohla zakotvit všechna nákladní plavidla i lodě s lidskou posádkou, u kterých se očekává, že budou v následujících deseti letech v provozu. Mimo jiné se počítá s ruskými Sojuzy a Progressy, s evropskými ATV a ARV, s komerčním Dragonem americké společnosti SpaceX nebo s čínskou Šen-čou.

Vizualizace interiéru CSS

Komerční vesmírná stanice (CSS)Komerční vesmírná stanice (CSS) | Orbital Technologies

Komerční vesmírná stanice (CSS)Komerční vesmírná stanice (CSS) | Orbital Technologies

Plánují se i vědecké experimenty

CSS mimo jiné nabídne prostor pro výzkum v prostředí mikrogravitace, státem financové kosmické lety s lidskou posádkou a ubytování vesmírných turistů. Umožní také údržbu a opravu satelitů a poslouží jako základna pro pilotované lety na nízkou oběžnou dráhu.

Orbital Technologies na svém webu zdůrazňuje i fakt, že CSS se může stát nouzovým útočištěm pro posádku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). CSS podle Orbital Technologies bude ultra moderním zařízením s odkazem na čtyřicetiletou historii ruského kosmického průmyslu, který se podílel na výstavbě orbitálních stanic počínaje vůbec prvním zařízením tohoto typu Saljutem 1 až po současnou ISS.