„Za hodinu si snadno vyrobím sýr, který je čerstvější a lepší než ten, co jsem kupovala před sankcemi,“ tvrdí pětadvacetiletá Taťjana a pečlivě při tom ve své kuchyni ve 20. patře luxusního mrakodrapu promíchává mléko. „Mnoho mých kolegů z banky si doma dělá své vlastní sýry,“ dodává její manžel Andrej, který se živí jako finanční poradce v jedné moskevské bance.
Embargo uvalené Kremlem v létě 2014 na většinu západních potravin v reakci na sankce související s ukrajinskou krizí připravilo ruské labužníky o francouzské, italské i holandské sýry. Rusové, kteří jsou ze sovětských dob zvyklí na nedostatek a umí si poradit, se tak vrhli na výrobu domácích kozích i plísňových sýrů.
V Rusku zažívá výroba sýra nebývalý boom. Sýr produkují jak velké podniky, tak malé domácnosti. |
Někteří dokonce využili příležitosti, jako pětadvacetiletá finanční expertka Valeria Opanasjuková, která v lednu založila webovou stránku Cheese Box. Ve svém internetovém obchodě nabízí sady na přípravu kozích sýrů, mozzarelly nebo ricotty - tedy teploměry, sítka a dávkovače. Objednávky rostou měsíčně o 25 procent, říká mladá žena. „Začátečníci si mohou už za několik týdnů vyrobit domácí camembert,“ vysvětluje Opanasjuková. Takový úspěch svého obchodu prý nečekala.
V Rusku zažívá výroba sýra nebývalý boom. Sýr produkují jak velké podniky, tak malé domácnosti. |
Vyhledávání spojení „recept domácí sýr“ na internetu se za poslední rok zdvojnásobilo. V červenci byla tato slova zadána 208.000 krát, sdělil hlavní ruský vyhledávač Yandex. Slovo „camembert“ lidé zadávali desetkrát častěji a slovo parmezán šestkrát častěji.
V Rusku zažívá výroba sýra nebývalý boom. Sýr produkují jak velké podniky, tak malé domácnosti. |
„Rusové zjistili, že vyrobit si kozí sýr nebo ricottu doma je tak snadné jako příprava tradičních kyselých okurek,“ řekla Opanasjuková.
Kult sýrů je nicméně v Rusku novotou. V dobách existence Sovětského svazu neexistovala žádná „sýrová“ tradice, obyvatelé SSSR měli k dispozici stěží dva či tři druhy sýra, který jedli v sendvičích nebo používali jako přísadu při vaření.
V Rusku zažívá výroba sýra nebývalý boom. Sýr produkují jak velké podniky, tak malé domácnosti. |
Po pádu železné opony a rozpadu SSSR v roce 1991 Rusové tuto pochoutku znovu objevili. V roce 2013 Rusko dováželo z Evropy podle sdružení ruských mlékáren 500.000 tun sýra. Ruská vláda po embargu nařídila letos zvýšení produkce ruských sýrů.
Lidé, kteří si u Opanasjukové kupují sady na výrobu domácího sýra, pocházejí především z velkých měst - Moskvy nebo Petrohradu, kde je vyšší životní úroveň a kde obyvatelé přišli na chuť evropským delikatesám. Mladá žena ale dostává objednávky i odjinud: z Nižného Novgorodu, Kazaně nebo Rostova na Donu.
V Rusku zažívá výroba sýra nebývalý boom. Sýr produkují jak velké podniky, tak malé domácnosti. |
Olga Lazarevová pořádá v Moskvě kurzy výroby domácího sýra. Většina jejích klientů je prý ze střední nebo vyšší střední třídy: inženýři, učitelé nebo programátoři. Pro ně se stala ztráta sýra symbolem sankcionovaného Ruska. Sankce však mají pozitivní dopad na ekonomiku díky zvýšené domácí produkci. Navíc si lidé dokáží vyrobit kvalitní sýr i sami doma, což vede k úsporám a zdravějšímu životnímu stylu. Proto je možné, že se v budoucnu Rusové bez evropských mléčných produktů obejdou úplně.
V Rusku zažívá výroba sýra nebývalý boom. Sýr produkují jak velké podniky, tak malé domácnosti. |
Vášeň pro sýry ale něco stojí: sada obsahující materiál a recepty přijde na serveru Cheese Box na 2500 rublů (asi 948 korun).