RWE je mecenášem roku a chce se spojit s Českými lvy

Český lev

Český lev Zdroj: ctk

Tuzemská energetická společnost RWE získala v Berlíně cenu pro Evropského kulturního investora roku 2014. Mezinárodní porota ocenila projekt RWE – energie českého filmu, jehož prostřednictvím firma pumpuje do české kinematografie miliony korun již devět let. „Samotné oznámení nominací bylo příjemným překvapením. Vyhlášení výsledků ve státní opeře v Berlíně pak bylo skvostné,“ řekl mluvčí RWE Martin Chalupský.

V rámci projektu Energie českého filmu RWE každoročně vyčlení zhruba 25 milionů korun, které jdou jednak na podporu karlovarského festivalu a dalších filmových akcí, zároveň RWE investuje do tří vznikajících hraných filmů a několika dokumentů.

Energetický gigant se tak stal koproducentem například Havlova Odcházení, komerčně mimořádně úspěšných Žen v pokušení nebo letošního českého kandidáta na Oscara, sportovního dramatu Fair Play. „Vzhledem k tomu, že rozpočet pro příští rok už máme pomalu nadefinovaný, tak mohu říci, že za celé desetiletí investujeme do podpory českého filmu minimálně čtvrt miliardy korun,“ uvedl Chalupský.

Příští rok bude pro projekt jubilejní. Největší oslavy RWE chystá na karlovarský festival. Oproti minulým letům ale přibude jedna zásadní akce. „Aktuálně ladíme partnerství s Českými lvy. U tohoto vrcholu filmařského roku jsme dosud nebyli,“ doplnil Chalupský. Zároveň potvrdil, že i v příštím roce se může trojice chystaných hraných filmů těšit na finanční injekci v řádech milionů korun.

„Dostali jsme žádosti asi od dvaceti projektů a máme předvýběr deseti filmů, který bohužel musíme zkrátit na tradiční tři tituly. Výsledky oznámíme pravděpodobně na konci listopadu,“ uzavřel mluvčí skupiny.

Výběr filmů podpořených RWE
3 sezóny v pekle
Díra u Hanušovic
Fair Play
Grandhotel
Gympl
Kuky se vrací
Líbáš jako buh
O rodičích a dětech
Odcházení
Pohádkář
Revival