RWE podpoří Prušinovského Kobry a užovky

Získal energii. Režisér Jan Prušinovský natočí nový film s finanční podporou koncernu RWE

Získal energii. Režisér Jan Prušinovský natočí nový film s finanční podporou koncernu RWE Zdroj: CTK

Trojici snímků prověřených filmařů podpoří v příštím roce energetický gigant RWE v rámci svého oceňovaného projektu Energie českého filmu. V jubilejním desátém ročníku se finanční injekce dočkají novinky Jana Prušinovského, Petra Nikolaeva a Tomáše Mašína.

K tomu RWE nalije peníze několika filmovým festivalům včetně karlovarské přehlídky, podpoří vybrané dokumenty a vůbec poprvé se bude podílet na Českých lvech. „Celkem tuzemskou kinematografii v roce 2015 podpoříme částkou 25 milionů korun,“ uvedl předseda představenstva RWE Česká republika Martin Herrmann.

Letos RWE vybírala ze zhruba dvacítky filmových projektů. „Při rozhodování jsme kladli důraz na kritéria, jako jsou finanční zajištění chystaného filmu, smlouva o koprodukci s veřejnoprávní či komerční televizí a divácký nebo umělecký potenciál filmu,“ prozradil mluvčí RWE Martin Chalupský. Prioritu přitom měl snímek Kobry a užovky scenáristy Jaroslava Žváčka, který v koprodukci s Českou televizí natáčí Jan Prušinovský. Již scénář získal v minulých letech cenu Filmové nadace RWE.

Podle Chalupského nabídl letošní rok dvě specifické novinky. „Překvapil nás velký počet projektů, které neměly dostatečnou úroveň a připravenost. Novinkou je také stále častější záštita chystaných filmů ze strany vrcholných politiků,“ řekl Chalupský.

RWE – energie českého filmu vznikl v roce 2005 a každoročně podporuje trojici filmů přímou finanční podporou. RWE se tak stala koproducentem několika významných filmů včetně Aloise Nebela, Ve stínu či letošního českého kandidáta na Oscara Fair Play. V příštím roce celková částka vynaložená touto formou dosáhne objemu čtvrt miliardy korun.