Šafránek: Druhá liga je kompromis

Hokejový brankář Orlové Dušan Šafránek studuje vysokou školu a jednou by se chtěl živit hokejem.

Nadějný dvaadvacetiletý golman HC Orlová Dušan Šafránek patří k nejlepším ve druhé hokejové lize. Do Orlové šel hlavně proto, aby skloubil vysokoškolské studium a hokej. Zatím se mu daří a Orlová se pokouší o stejný úspěch jako loni, kdy došla až do finále druhé ligy.

S Orlovou se vám ve druhé lize daří. V kabině je asi spokojenost?
Výsledky jsou dobré, ale hra není pořád to pravé. Stále tomu něco chybí. Alespoň, že máme dobré výsledky.

Hrajete druhou ligu a studujete vysokou školu. Měl by být hokej jednou vaší prací?
Druhá liga je pro mě takový kompromis kdy je to trochu volnější a zvládám školu i hokej najednou. V první lize nebo dokonce extralize by se to dalo těžko skloubit dohromady. Ale v budoucnu chci jít výkonnostně nahoru a snad se hokejem i pár let živit.

Takže to byl hlavní důvod přestupu z Havířova, kde jste chytal, do Orlové?
Byl to jeden z důvodů. Ale bylo tam více věcí.
Můžete být konkrétnější o jaké věci šlo?
Kdo vidí do havířovského hokeje, ví že ne všechno je v pořádku. Dále bych to nechtěl rozvádět.

Je Orlová tým, kde se vám zatím nejvíce daří?
Určitě ano. Minulý rok jsme tady udělali parádní výsledek, kdy jsme ve finále druhé ligy hráli proti Šumperku a nikdo s námi nepočítal. A v letošním ročníku se zatím taky docela daří.

Vraťme se ještě k Havířovu. Kdyby nenastaly určité problémy, přestoupil byste?
To je na zvážení. Orlová sice hraje o soutěž níže než Havířov, ale když se podíváte na tabulku první ligy, zjistíte, že Havířov je poslední a my ve druhé lize hrajeme o špici. Určitě to neberu jako nějaký krok dozadu.

Hokejisté mají často před zápasem nějaké rituály. Máte také nějaký? Většina hráčů má něco. Někdo si dává první levý chránič, jiný to má zase opačně. Ale já nemám nic speciálního, co bych dělával pravidelně.

A co váš brankářský vzor. Je někdo takový? Že bych vám řekl nějaké jméno, tak to ne. Sleduji různé brankáře a každý má něco, co se mi na něm líbí. Ale vzor nemám.