Salon vín ve Valticích již není přeslazený

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: salonvin.cz

Valtický Salon vín, který je výkladní skříní tuzemského vinařství, si v průběhu posledních let získal celkem slušnou pověst. A proto není divu, že podzemí valtického zámku, kde jsou vína vystavena, navštíví rok co rok více než deset tisíc milovníků vína, kteří zde vypijí či nakoupí přes dvacet tisíc lahví vína.

Letošní ročník je však v jedné věci naprosto převratný. Po mnoha letech, kdy v Salonu vín dominovala sladší vína s vyšším zbytkovým cukrem, nastala velká revoluce. Nový statut soutěže totiž upřednostnil vína s nižším obsahem zbytkového cukru, díky čemuž je 80 procent představených vín v kategorii suchých a polosuchých. A to je jedině dobře, neboť minulé ročníky s mnoha víny kolem dvaceti, třiceti až čtyřiceti gramů zbytkového cukru byly přece jen trochu únavné.

Taková vína se jistě hodí k vysoké gastronomii, kde vypijete jednu sklenku, maximálně dvě, ale na večerní popíjení to prostě není. Letos však v salonu zavládla čistá a svěží vína, za což si organizátoři zaslouží pochvalu.

A jak to v Salonu vín funguje? Můžete si zakoupit některý z degustačních programů – od řízené degustace až po volnou degustaci. Tu volí většina návštěvníků, neboť umožňuje individuální ochutnávku ze všech vystavených vín (jediným omezením je doba degustace, tedy 90 minut). Volná degustace, při níž si každý sám nalévá z otevřených lahví, stojí 355 korun, přičemž v ceně je katalog vín a talířek s nakrájenou bagetou.

V žádném případě se při první návštěvě nesnažte ochutnat všechny vzorky, není to v lidských silách. Za 90 minut lze poctivě okusit asi 30 vzorků, takže je lepší vybrat si některé odrůdy (třeba ty, jež máte rádi, nebo které chcete lépe poznat) a těm se věnovat. U každého vystaveného vína je tabule se všemi důležitými informacemi včetně popisu vůně i chutě vína.

Autor je publicista

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.