Samotní Mimoni celovečerní film neutáhli

Mimoni

Mimoni Zdroj: cinemart

Pár měsíců po Tučňácích z Madagaskaru se vlastního filmu dočkaly i další oblíbené malé vedlejší postavičky z úspěšného animáku – Mimoni.

Stejnojmenný snímek o žlutých pomocnících hrdiny snímku Já, padouch má podobu prequelu. Vypráví tedy o dlouhé historii nezničitelných tvorečků s nutkáním sloužit zlosynům a s neomylným umem své páníčky nešťastnou náhodou zlikvidovat. Prvních několik tisíc let proběhne v podobě povedených krátkých skečů, události z konce šedesátých let zabírají zbytek filmu. Teoreticky v něm jde o získání místa u slavné kriminálnice Scarlet Odkráglové (v originále Sandra Bullocková, v češtině Ivana Chýlková) a poté o ovládnutí Anglie. Prakticky se tu hodně padá, ničí okolí, žvatlá, hystericky ječí, zpívá a vesele kašle na logiku i zeměpis. A bohužel jen někdy to je legrace.

Tvůrci jako by spoléhali na to, že okouzlení z roztomilosti Mimoňů vydrží 90 minut. Dětem pravděpodobně ano, spolu s jednoduchým fyzickým humorem. Dospělý doprovod by ale mohl ocenit sofistikovanější vtípky než ironický volební plakát Richarda Nixona. Některé fóry jako přechod z Austrálie do Indie přes jednu propast jsou příjemně absurdní. Většina grotesky ale jede na první dobrou. K tomu se nápady často opakují stejně jako mimoní hudební čísla. Nejdelší z nich, v němž se komolí beatlesovská Revolution a kde si nejvíc užijete 3D, je schované až po závěrečných titulcích.

Podobně jako veverka z Doby ledové i Mimoni se skvěle hodí na krátké gagy (jaké zastupují scénky na začátku, scénky s Mimoni v depresi nebo později tragická pohádka o třech prasátkách). Na celovečerní film nemají na rozdíl od Tučňáků dost vynalézavosti.

Právě proto se pak sled praštěných dobrodružství poněkud vleče, ač je dostatečně barevný, nevázaný a hrají k němu energické dobové hity od The Doors, Rolling Stones či The Who. Divák si může krátit čas obdivováním mimořádné animace vyvedené do detailu jak ve vykreslení Londýna, tak třeba v chování nového krysího mazlíčka jednoho ze tří hlavních Mimoňů. Žádné morální ponaučení se tu dětem kupodivu necpe. Spíš naopak – závěrečné ničení Londýna tu platí za větší samozřejmost než v Avengers.

Mimoni
(animovaná komedie, USA, 91 minut)
Režie: Kyle Balda, Pierre Coffin
Mluví: Ivana Chýlková, Jan Vondráček, Jiří Klem
Hodnocení: 50 %