Samsung chystá telefon s displejem na třech stranách

Po představení telefonu se zahnutým displejem chce jihokorejský Samsung posunout hranice možného ještě dál. Chytrý mobilní telefon z řady Galaxy, který na trh dorazí příští rok, by měl mít obrazovku pokračující i za rohy čelní stěny.

Nový telefon využije vylepšené technologie Youm, kterou Samsung nedávno představil na modelu Galaxy Round, tvrdí zdroje agentury Bloomberg. Zatím není jasné, zda se přístroj stane součástí rady S nebo Note, podle zdrojů se mohl stát i první telefonem úplně nové řady. Každá strana displeje má nabídnout přístup k různým funkcím.

Světově největší výrobce mobilních telefonů se pokouší na trh jako první uvést inovativní zařízení, které by zabránilo očekávanému propadu prodejů mobilních telefonů vyšších cenových kategorií. O to samé se pokouší jeho hlavní rival Apple, jehož vývojáři pracují na novém iPhonu, údajně vybaveném pokročilými senzory rozlišujícími různou sílu stisku obrazovky a také zakřiveným displejem.

„Zakřivené displeje na trh dorazí, je ale otázkou, zda se dostatečně uchytí u zákazníků,“ uvedl Van Baker, šéf výzkumu poradenské společnosti Gartner.

Samsung má se zakřivenými obrazovkami velké plány. Firma loni požádala o přidělení ochranné známky pro Youm v USA. Prohnuté displeje by se podle ní mohly objevit nejen na mobilních telefonech, ale také na počítačích, televizích či osvětlení vánočních stromků.

Jihokorejci se tak novou technologii pokoušejí aplikovat na co největší množství přístrojů. Společnost, která disponuje volnou hotovostí v hodnotě 39 milionů dolarů, se také chystá na další akvizice. Důvodem jsou obavy, že prodejům mobilních telefonů, které táhnou zisky Samsungu, může brzy dojít dech.