Samsung letos míří k dalšímu rekordnímu zisku, růst táhnou čipy

Samsung

Samsung Zdroj: ctk

Jihokorejský koncern Samsung Electronics je letos na nejlepší cestě k dalšímu rekordnímu celoročnímu zisku. Ukazují to předběžné finanční výsledky za třetí čtvrtletí, podle nichž se Samsungu stále zvyšují jeho příjmy. Růst firmy táhne hlavně výroba čipů.

Provozní zisk společnosti podle odhadů ve třetím čtvrtletí stoupl meziročně o čtvrtinu na rekordních 10,1 bilionu wonů (177 miliard Kč). Nového čtvrtletního rekordu dosáhly i tržby koncernu, když stouply o 13 procent na 59 bilionů wonů.

Firma podle agentury Reuters míří k dosažení dalšího celoročního rekordního zisku, protože dobré výsledky divize pro výrobu čipů kompenzují zpomalení růstu na trhu s chytrými mobilními telefony.

Analytici předpokládají, že dodávky nového telefonu Samsung Galaxy S4 ve třetím čtvrtletí klesly na 16 milionů z 20 milionů v prvních dvou měsících po dubnovém uvedení přístroje na trh.

Vývoj akcií Samsungu za poslední 4 roky:Vývoj akcií Samsungu za poslední 4 roky do září 2013Vývoj akcií Samsungu za poslední 4 roky do září 2013 | Yahoo Finance

Samsung je největším výrobcem chytrých telefonů, televizorů a paměťových čipů na světě. Kompletní výsledky hospodaření za první čtvrtletí zveřejní firma 25. října

Konkurenti Samsung a Apple vedou od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že otrocky kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung reagoval žalobami na Apple.