Samsung ukončí prodej laptopů v Evropě

Samsung Chronos Series 7

Samsung Chronos Series 7 Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Francesco Lodolo via Flickr

Jihokorejská společnost Samsung Electronics ukončí prodej laptopů v Evropě, včetně modelu s operačním systémem od Googlu Chromebook, který dříve patřil mezi nejprodávanější ve své kategorii. Uvedla to na svých stránkách BBC. Firma nevyloučila, že by k podobnému kroku mohla přistoupit i na jiných trzích.

„Rychle se přizpůsobujeme potřebám trhu a poptávce,“ uvedla firma v prohlášení. „V Evropě nyní ukončíme prodej notebooků, včetně Chromebooku. Je to konkrétně pro tento region a nutně to neodráží podmínky na jiných trzích.“ Samsung však dodal, že nadále bude vyhodnocovat podmínky na trhu a případně učiní další změny, pokud to bude nutné pro udržení konkurenceschopnosti.

Japonská Sony letos oznámila, že prodá svoji divizi Vaio a přestane prodávat osobní počítače. Nicméně další firmy v poslední době hlásí růst v sektoru. Výzkumná společnost IDC odhaduje, že prodej přenosných osobních počítačů letos na zralých trzích stoupne o 5,6 procenta, když loni naopak klesl.

Samsung nepatří mezi pět největších prodejců osobních počítačů a zdá se, že na růstu prodeje má hlavní podíl konkurence, uvedla BBC. Čínská firma Lenovo nedávno oznámila růst příjmů z prodeje notebooků za druhé čtvrtletí o 17 procent, hlavně díky poptávce v 15 zemích Evropy, Blízkého východu a Afriky. Také Applu se zvýšil prodej jeho přístrojů Mac, a to o 13 procent, hlavně díky poptávce po přístroji MacBook Air.

V posledních měsících trápí Samsung i prodej mobilních telefonů. Průzkumy naznačují, že na trzích v Indii a Číně Samsung překonaly místní firmy Micromax a Xiaomi, upozornila BBC.