Santana v Praze: do třetice všeho skvělého

Carlos Santana v Praze

Carlos Santana v Praze Zdroj: c

Devět excelentních spoluhráčů si přivezl na čtvrteční pražský koncert do O2 areny fenomenální kytarista mexického původu Carlos Santana. Ale stejně patřila hlavní pozornost jemu a jeho nekonečným variacím na elektrickou či akustickou kytaru přecházející od zasmušilosti a smutku někam ke gejzírům energie bluesrockově hutných pasáží.

Santana sice loni vydal nové album Shape Shifter, ale na rozdíl od jiných pražských koncertů rockových hvězd letošního léta z něj na včerejším koncertě nezahrál ani notu. Většinu repertoáru obstaraly písně z veleúspěšných alb, zejména kultovního Abraxasu z roku 1970 a Supernatural, které vyšlo o 29 let později a s nímž tehdy přece jen trochu pozapomenutý Santana slavil jeden z největších comebacků v popmusic.

Lidé se tak brzy po začátku koncertu hitů jako Black Magic Woman, Oye Como Va, Maria Maria, Corazón Espinado, závěr hlavní části koncertu pak obstaral megahit Smooth. Nutno přičíst k dobru, že ač je desetinásobnému držiteli amerických Grammy již šestašedesát, nijak se nešetřil. Většina koncertu se díky němu i jeho spoluhráčům včetně dvou zpěváků, dvou hráčů na bicí a jednoho perkusisty nesla v energickém svižném rytmu.

Při závěrečných přídavcích se atmosféra zvrhla téměř v karneval, kdy se do tanečních kreací pouštěli nejen diváci na ploše, ale i v ochozech mezi sedadly a u východů z haly. K tomu stačil Santana promluvit přítomným do duše na téma jak je důležitá láska (a také sex) a jak mají osud ve svých rukou.

Dvě a půl hodiny latinskoamerických rytmů křížených s bluesrockem a jazzrockem tak uplynul sedmi tisícovkám přítomných velice rychle. I třetí zastávka se povedla a vůbec nevadí - v tomto případě spíše naopak - že koncert se skládal ze dvou třetin ze stejných hitů, jako před třemi lety při jeho druhé návštěvě Prahy.