Sdružení odmítá ustanovení o možném blokování stránek s hazardem

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) nesouhlasí s projednávanou novelou zákona o hazardních hrách, která počítá s blokováním internetových stránek při provozování nepovolených her. V případě schválení předpisu chce SPIR iniciovat návrh, aby Ústavní soud ČR ustanovení zrušil s ohledem na rozpor s Listinou základních práv a svobod.

SPIR nezpochybňuje úsilí o regulaci sektoru loterií a hazardních her. „Považujeme však za nepřípustné zavádět pro tento účel neadekvátní a podle našeho názoru i neústavní prostředky, které budou znamenat bezprecedentní zásah do svobody internetu, navíc na základě pouhého rozhodnutí orgánu státní správy,“ uvedlo sdružení.

Ustanovení navrhované novely podle SPIR dává neomezenou pravomoc zablokovat přístup k jakékoliv internetové stránce, na které bude podle ministerstva financí provozována nepovolená hra. Tím se znemožní fungování celé internetové stránky, včetně částí, jež s internetovým hazardem nemají nic společného, uvedl SPIR. „Boj proti nelegálnímu hazardu je nezbytný, ale nemůže ospravedlnit bezprecedentní ohrožení internetového prostředí,“ uvedl předseda výkonné rady SPIR Ján Simkanič. Stejných cílů podle něj lze dosáhnout jinými efektivními prostředky.

Trojicí vládních návrhů zákonů, které mají nově regulovat a zdaňovat hazard, měla na programu Poslanecká sněmovna. První z nich je návrh zákona o hazardních hrách, druhá upravuje zdanění a třetí mění platné zákony. Vláda dále počítá například se zřízením rejstříku s údaji o lidech, kteří budou mít zakázaný přístup k hazardu. Týkat se to bude lidí, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi, těch, vůči kterým byl pravomocně prohlášen úpadek v insolvenčním řízení, nebo lidí, kterým hru zakázal orgán činný v trestním řízení.

Petr Knybel: Stát dělá vše pro to, aby nás z Česka vyhnal