Se psy urazí tisíc kilometrů

Nejznámější česká musherka Jana Henychová z Jablonecka se v Norsku chystá na nejseverněji položený závod psích spřežení.

Sněhovou vichřici, mrazy i hluboko pod minus třicet stupňů Celsia, přejezd zamrzlého jezera i sněhobílých plání. A hlavně dojet podle mapy na určené místo a neztratit se. To vše musí zvládnout Jana Henychová, nejlepší česká musherka, závodnice se psím spřežením.
Připravuje se totiž na jeden z nejnáročnějších závodů na světě, tisíc kilometrů dlouhý Finnmarkslopet 2010, který startuje 13. března z norské Alty.
Musherka z Horního Maxova na Jablonecku odjela kvůli přípravě na sever už na začátku ledna a trénuje v norské osadě Bergeby na břehu Barentsova moře.

Vyrazí v týmu

„Své psy jsem tentokrát nechala doma a vezeme s sebou pětatřicet alaskánů Thomase Hoffmana z Německa,“ říká Henychová. Extrémní závod Finnmarkslopet si zajela už vloni, tehdy startovala jako první ženská závodnice z ciziny s vlastními sibiřskými husky. Letos vyráží na trať už jako člen Cross-border teamu s aljašskými husky z Německa. Ti byli speciálně šlechtěni pro rychlost. Skupina s českou závodnicí se postaví dalším sedmašedesáti musherům z celého světa. Do závodu se dosud přihlásilo 166 týmů. Ne všechny si ale troufnou na nejdelší trať a vyráží na poloviční. Nejvíc závodníků, sto třicet, je tradičně z Norska.

Na severu je už od ledna

Na tréninkovou základnu do Bergeby přijel tým Henychové 17. ledna, kdy byla polární noc. „Cestou jsme se potýkali s nepojízdným autem a nakonec nám s dopravou všech věcí i psů pomohli především Němci žijící na severu,“ popsala Henychová.

Vichřice Ask

Za sebou má tým už i vichřici, která se nad jejich dočasným domovem přehnala 25. ledna. „Místní nám doporučili, abychom celý den nevycházeli z domů, a zavřeli místní školy. Očekávaná síla větru byla třicet metrů za sekundu. Vichr dostal i své jméno, Ask,“ popsala Henychová. Závodníci nakonec přečkali pohromu bez větších obtíží. Musherka teď trénuje denně. V rámci přípravy vyjela i na místní závod psích spřežení, dvě stě padesát kilometrů dlouhý Bergebylopet.