Se školkou do jeskyně i na angličtinu

Mateřské školy zvou po roce opět k zápisu. Lákají na jazyky, estetickou výchovu nebo muziku.

Loňské zápisy do jindřichohradeckých mateřinek připomínaly dřívější fronty na banány. Rodiče se ze strachu o místo do školek nahrnuli hned první den ráno. Třiadvacet dětí nakonec místo nenašlo. Většina z nich ale do mateřské školy nastoupila ještě během školního roku.
Volných míst by podle úředníků mělo být letos dost. „V Hradci je pět školek. Tři z nich mají dokonce dvě pracoviště. Dohromady máme k dispozici 787 míst,“ vypočítává vedoucí odboru školství Jitka Čechová.
Už teď je jisté, že se ve školkách uvolní víc než čtvrtina z nich. Aby se dítě do mateřinky dostalo, stačí jen málo. „Rodiče musejí mít trvalé bydliště v Hradci a měli by být zaměstnaní,“ upřesňuje ředitelka 3. mateřské školy Jaroslava Krejčová. Druhou z podmínek přitom nedávno kritizoval i ombudsman Pavel Varvařovský, jako zvýhodňování pracujících rodičů. Maminka Petra Zelená si školku vybrala tak, aby ji měla při cestě do práce. „Samozřejmě se o místo trochu bojím. Obcházet všechny ale určitě nebudu,“ říká. Mateřinku si mohla zvolit i podle nabízených kroužků. „Děti ze všech školek chodí do solné jeskyně, bazénu nebo na dopravní hřiště. Všude také občas zajdou na představení nebo pořádají vlastní besídky,“ dodává Čechová.
Sedmička pro rodiče připravila detailní přehled, čím se od sebe mateřinky liší.

Růžová ulice

Školka v Růžové ulici v centru nabízí dvě speciální třídy. Jedna je pro děti s mentálním
a kombinovaným postižením. Je v bezbariérové části a může se postarat i o děti na vozíčku. Druhá třída se specializuje na děti se zrakovým postižením. Kromě toho mohou všechny děti chodit na angličtinu.

Pod Kasárny

Jde o druhé pracoviště školky v Růžové. V nabídce tam mají kroužek angličtiny. O prázdninách funguje každá z mateřinek měsíc.

Jáchymova

Jedna ze dvou školek, které nemají dvě pobočky. O prázdninách proto děti musejí měsíc docházet jinam. Navíc tam mají angličtinu a pěvecký kroužek.

Vajgar - u Billy

Jako ostatní i děti ze sídlištní školky chodí běžně do bazénu nebo na představení. Mateřinka u Billy kromě toho láká na angličtinu a do výtvarného nebo pěveckého kroužku.

Vajgar - u Merkuru

Tahle školka nabízí kroužků nejvíc. Děti se mohou učit anglicky nebo německy. A rodiče si vyberou ještě mezi pěveckým a výtvarným kroužkem nebo „zdravým pískáním“. Prázdninový provoz mají rozdělený se školkou u Billy.

Sládkova a Röschova

Obě tyto mateřské školy patří do jedné organizace. O prázdninách funguje každá měsíc. Pro děti připravují jen jeden kroužek – v pobočce
v Röschově ulici hrají na flétny.

Havlíčkova - Hvězdárna

Nejnovější z hradeckých školek. Jako jediná ve městě je celá bezbariérová a má i výtah. Fungují tu dvě speciální třídy, které se zaměřují na děti s vadami řeči. Pro všechny nabízejí angličtinu a estetickou výchovu. Zároveň se zapojili do projektu Škola plná zdraví. Jeho úkolem je starat se dětem o zdravou výživu. V červenci je ale zavřeno a děti musejí chodit jinam.

Zápisy

Letošní zápisy do všech školek budou ve středu 20. a ve čtvrtek 21.dubna vždy od devíti hodin do půl páté. Rodiče dostanou veškeré formuláře a dozvědí se další podrobnosti, třeba o výši školného nebo poplatcích za stravování.
Rozhodnutí o přijetí potomků do školky pak rodičům přijde do konce května.