Se stříkanou pěnovou izolací ušetříte až 50 % na energiích

Se stříkanou pěnovou izolací ušetříte až 50 % na energiích

Se stříkanou pěnovou izolací ušetříte až 50 % na energiích

Stavíte nebo rekonstruujete? Myslete již na začátku na kvalitní izolaci, která v budoucnu ušetří náklady na vytápění, vyvaruje vás problémů s vlhkostí a vydrží dlouhá léta. Nejlepším řešením je stříkaná pěnová izolace. Povíme vám, jak funguje i jak ji správně vybrat.

Co je stříkaná pěnová izolace?

Tento druh izolace je naprosto perfektní k odizolování stěn, podlah, střech, půdních vestaveb, klenutých stropů apod. Jedná se o velice šetrnou směs z pryskyřice a dalších látek pro výrobu polyuretanů, která se na zvolený povrch aplikuje nástřikem. Zpočátku je pěnová izolace tekutá, a tak se snadno dostane i do malých spár a prasklin. Během pár vteřin ale začne nabývat na objemu a tuhnout. Dle typu pěny se může zvětšit až 150krát!

Pěnová izolace má tu výhodu, že tvoří bezespárou vrstvu, která ovšem umožňuje stavbě „dýchat“. Zároveň vyplní veškeré otvory, čímž se zamezí průniku studeného vzduchu a eliminuje se rosný bod. V porovnání s jinými izolačními materiály (minerální vlna, celulóza) se zároveň pěna ukázala jako ekonomické řešení v případě snižování nákladů na vytápění. Pomůže vám ušetřit až 50 % energií a investice má obvyklou návratnost do pěti let. Pro porovnání efektů jednotlivých izolací shlédněte následující video.

Není pěna jako pěna

Pozor, izolačních pěn existuje hned několik variant. Pro začátek byste rozhodně měli znát rozdíl mezi izolační pěnou do interiéru a exteriéru. V interiéru se používají pěny s takzvanou otevřenou buněčnou strukturou, například FOAM-LOK™ 500 od světoznámého výrobce LAPOLLA Industries. Charakteristická je vysoká prodyšnost při zachování stále stejného objemu a dokonalých izolačních vlastností.

Naopak do exteriéru je třeba použít pěnu s uzavřenou buněčnou strukturou jako FOAM-LOK™ 2000. Je vzduchotěsná, parotěsná a funguje jako perfektní hydroizolace. Dobře brání pronikání vody i vzniku nepříjemných plísní.

Na co si dát při výběru pozor?

Hlavní pravidlo zní - nedívejte se pouze na cenu, ale pozornost věnujte také výrobci. Zjistěte si, jaké má certifikáty i to, jak dlouho působí na trhu. Nakonec je potřeba správná aplikace. Stříkanou pěnovou izolaci byste si měli nechat provést jen zkušenou firmou s proškolenými pracovníky.

Se stříkanou pěnovou izolací ušetříte až 50 % na energiíchSe stříkanou pěnovou izolací ušetříte až 50 % na energiích