Sedm klíčových momentů ligy

Sedm momentů ze skončené fotbalové ligy z pohledu Pražanů vybrala Sedmička.

1. Obhájce titulu Slavia na podzim zklamala

Slavia se podzimem protrápila. Ze šestnácti zápasů vyhrála jenom šest. Na dříve nedobytném Edenu dokonce dvakrát prohrála, se Spartou a Olomoucí. V tabulce je až sedmá, daleko od možnosti obhájit titul a hrát Ligu mistrů. Na první Teplice ztrácí po první polovině soutěže osm bodů. Slavia nezaujala hrou ani střeleckou produktivitou. Trenér Karel Jarolím čelil kritice kvůli změnám ve složení kádru. Kromě ofenzivního Adama Hlouška se výrazněji neprosadila žádná letní posila.

2. Návštěvnost byla příkladná i ostudná

Na jedné straně jsou Slavia, Sparta a vršovičtí Bohemians 1905 týmy s nejvyšší návštěvností v lize. Do Edenu přišlo na podzim skoro sto tisíc fanoušků. Na druhé straně jsou střížkovští Bohemians Praha, na které chodily někdy jenom stovky lidí. Na Strahov, kde hrají svá domácí utkání, přišlo na podzim necelých dvanáct a půl tisíce diváků, v osmém kole na utkání s Příbramí pouze 625 příznivců. Celkově v Praze navštívilo ligové zápasy skoro čtvrt milionu diváků. Venku táhla nejvíc Sparta.

3. Internacionál Šmicer náhle ukončil kariéru

Pro slávistické fanoušky to byl hořký podzim. Špatné výkony i výsledky, prohra se Spartou a rána v podobě odchodu Vladimíra Šmicra. Po návratu do klubu v létě 2007 odehrál kvůli zraněním mnohem méně, než by si přál on i fanoušci. Pořád se snažil dostat zpátky do formy, ale ve čtrnáctém kole v zápase proti Plzni si řekl dost. „Hlava a srdce by hrát chtěly, ale tělo je proti,“ uvedl Šmicer a ukončil kariéru.

4. V souboji pražských „S“ poprvé padl Eden

Dvacet ligových zápasů Slavia na novém stadionu neprohrála. Ve 270. derby dobyla Eden Sparta, největší rival. Výhru 1:0 zajistil gólem Bony Wilfried. Sparta porazila Slavii v lize poprvé od dubna 2007. Domácí nevyužili několik dobrých šancí. „Tady se jen tak nevyhrává, užíváme si to,“ řekl kouč hostí Jozef Chovanec.

5. Při derby Bohemians vášně přebily fotbal

Tohle první liga ještě nezažila. Dva kluby mající v názvu slovo Bohemians se střetly v přímém souboji na hřišti. Vyhrocený spor o užívání jména i loga klubu se přenesl také do tohoto zápasu. Funkcionáři střížkovských Bohemians na Strahově náhle zvýšili ceny vstupenek pro fanoušky Bohemians 1905. Jejich příznivci před utkáním demonstrativně pochodovali městem na podporu svého klubu. Na hřišti pak nuda a plichta 0:0.

6. Sparta neprohrála, přesto skončila druhá

V tabulce je Sparta sice druhá, má horší skóre než Teplice, ale v něčem je nejlepší. Jako jediný tým v lize neprohrála. Navíc inkasovala nejméně branek, na Letné pouze dvě. Sparťané doplatili na vůbec nejvyšší počet remíz, uhráli jich osm, stejně jako vítězství. I tak jsou z pražských týmů suverénně nejlepší.

7. „Klokan“ Slezák se vrátil pro rekord

V této sezoně už Dalibor Slezák neměl v lize vůbec hrát. Před startem soutěže se s trenérem Pavlem Hoftychem dohodl, že týmu pomůže jen v nejvyšší nouzi. Nakonec se na prvoligový trávník ještě vrátil a v patnáctém kole proti Kladnu se i střelecky prosadil. Jeho gól znamenal nejenom výhru Bohemians 1905, ale i rekordní zápis. Slezák se stal nejstarším střelcem samostatné české ligy. Když se trefil, bylo mu devětatřicet let, devět měsíců a pětadvacet dní.