Severní Korea má jen 28 oficiálních webových domén

Kim-čong Un na počítači

Kim-čong Un na počítači Zdroj: reuters

Dosavadní odhady o počtu soukromých severokorejských webů hovořící až o 5500 aktivních stránek s koncovkou „.kp“ byly extrémně nepřesné: podle nedávného nechtěného úniku vládních dat jich je totiž pouhých 28.

Severní Korea, stejně jako ostatní země světa, má vlastní doménu „.kp“, která slouží k jasné identifikaci webů s ní spojených – stejně jako „.cz“ identifikuje české weby nebo „.de“ ty německé. Vzhledem k uzavřenosti severokorejské sítě, kterou lze spíše nazvat intranetem, však doposud nebylo známo, kolik takových webů přesně je: servery, které tyto domény spravovaly, nekomunikovaly s vnějším světem.

Díky chybě severokorejských správců jednoho z takových doménových serverů z 19. září je však nyní tento počet znám a není lichotivý – jen osmadvacet. Chybného nastavení si všimli inženýři projektu TLDR, který každé dvě hodiny posílá identifikační výzvu na všechny doménové servery internetu a okamžitě na webovém fóru GitHub zveřejnili výpis zónových transferů z protokolů DNS daného serveru.

Zahraniční média okamžitě začala rozebírat, jakým oblastem jsou domény věnovány. Byla mezi nimi třeba tamní státní informační agentura (kcna.kp), najít lze ale také pojišťovnu (knic.com.kp), stránku věnující se receptům na vaření (cooks.org.kp) nebo místní filmové produkci (korfilm.com.kp). Pod doménou friend.com.kp se podle analytiků může skrývat severokorejská variace sociální sítě.

Internetové připojení v Severní Koreji mají soukromé subjekty k dispozici pouze po získání speciálního povolení, připojeny jsou primárně vybrané úřady, školy, knihovny, státní korporace a „prověření“ turisté/cizinci.