Seznam postaví téměř za půl miliardy datové centrum v Horních Počernicích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zive.cz

Tuzemská internetová jednička Seznam.cz chystá další významnou inestici. Postaví své nové datové centrum v Horních Počernicích na pozemku firmy VGP. S generálním dodavatelem, společností Altron, Seznam už chystá tendry na dodavatele. Do data centra by společnost podle dřívějších odhadů mohla investovat kolem 400 milionů korun.

„Lokalita splňuje představy společnosti Seznam.cz z hlediska dostupnosti, vybavenosti i logistického umístění. V blízkém okolí jsou například sklady dalších významných IT společností,“ uvedl manažer datových center Seznamu Marek Leš.

V nejbližší době začnou výběrová řízení na jednotlivé dodavatele, do konce roku se budou řešit zejména oblasti stavby, technologie a chlazení. Tendry zaštiťuje výběrová komise složená ze zástupců společností Seznam.cz a Altron.

Výběrová řízení jsou pouze na stavbu a non-IT části projektu, protože Seznam.cz již vlastní potřebné vybavení informačními technologiemi.

Centrum má stát už za rok

Jak již server E15. cz informoval, Seznam bude mít v Počernicích k dispozici pozemek o 11 tisících metrech čtverečních. Celková zastavěná plocha projektu má být 2500 čtverečních metrů. Firma hodlá začít stavět v prvním čtvrtletí příštího roku, výstavbu chce dokončit ještě do konce roku 2014.

„Datové centrum se staví jen pro potřeby společnosti Seznam.cz, žádné komerční využití prostoru Seznam.cz neplánuje,“ dodal Leš.

Seznam.cz nyní vlastní prostory pro provoz serverů nemá a pronajímá si pro jejich umístění kapacity v centru Nagano u společnosti Telefónica na pražském Žižkově a u TTC v Malešicích. Společnost provozuje asi 1500 serverů.