Seznam pustí do mobilů mapy celé Evropy

Snímky Panorama na Mapy.cz.

Snímky Panorama na Mapy.cz. Zdroj: Jan Sedlak

Společnost Seznam.cz v říjnu rozšíří nabídku map z aplikace Mapy.cz pro stažení do mobilu o země Evropy. Ty si budou moci stáhnout nejdříve uživatelé platformy Android, později i ostatních mobilních operačních systémů. Nyní si lze stáhnout mapy České republiky.

Základem pro zahraniční mapy je podle generálního ředitele Seznamu Pavla Zimay volná databáze map OpenStreetMap. Velikost map u jednotlivých zemí se liší podle rozlohy země. Nejvíce, zhruba 1,6 gigabytu, mají Francie a Německo, Chorvatsko se vejde do zhruba sta megabytů. Kvůli omezené kapacitě mobilních telefonů tak nepůjde evropské mapy stáhnout jako balík, ale jednotlivé země samostatně.

Nyní lidé v Česku podle Zimy vyhledávají na Mapy.cz zejména oblasti velkých měst, Prahy, Brna a Ostravy. Z evropských zemí na internetu hledají zejména chorvatské pobřeží a cestu do Chorvatska, a dále pak například Londýn, nebo Paříž.

Částečnou proměnou projde i prohlížeč Seznamu. Kromě grafické změny přibyl na hlavní lištu odkaz na elektronickou poštu. Mezi další novinky patří spuštění mobilních aplikací pro služby, které už nyní fungují pro internetové prohlížeče. Jde například o mobilní verzi herního portálu hry.cz. Ta kromě přesměrování na placené nebo bezplatné hry bude obsahovat recenze her, dodal Zima.

Seznam má z tuzemských provozovatelů webů nejvyšší návštěvnost internetových stránek, která se v březnu pohybovala kolem 6,9 milionu uživatelů. Podle dostupných informací má i nejvyšší tržby. Majoritu 70 procent Seznamu.cz vlastní jeho zakladatel Ivo Lukačovič.

Společnost loni zvýšila tržby o 7,5 procenta na 3,13 miliardy korun. Zisk před zdaněním se zvýšil z předchozích 930 milionů na 1,14 miliardy korun.