Seznam spočítá žádosti o vymazání na jedné ruce, Google mlčí

Seznam.cz

Seznam.cz Zdroj: Jan Sedlak

Český Google počet požadavků na vyškrtnutí z vyhledávání zveřejnit nechce, u Seznamu se jedná o pár lidí. I když se právo na vymazání dostává do veřejného zájmu až s obrovským nárůstem zpracovávání osobních dat, v právním řádu Evropské unie a České republiky už existuje dlouhou dobu.

Zřejmě existuje hodně Evropanů, kteří by rádi dali zapomenout na svoji minulost. Největší vyhledávač světa Google od minulého pátku dává svým uživatelům možnost ve webovém formuláři požádat o vymazání odkazů na nežádoucí osobní data, která nejsou relevantní, aktuální nebo jiným způsobem nevhodná.

Jen první den formulář vyplnilo 12 tisíc evropských uživatelů. Google tak reagoval na rozhodnutí Soudního dvoru Evropské unie, podle kterého má každý uživatel „právo být zapomenut“. Kolik lidí zatím tuto možnost využilo u nás, nechce česká centrála specifikovat. „Google neposkytuje lokální data,“ sdělila EurActivu Lucie Bílková z PR agentury Grayling, která se stará o komunikaci americké společnosti.

Google přitom místní data minimálně v jednom případě poskytnul – loni zveřejnil, kolikrát si od něj česká policie vyžádala informace o jeho uživatelích a jak často jí vyhledávač vyhověl. „Prozatím se k tomu ani nechceme vyjadřovat. Všechno je zatím ve fázi řešení, bude o tom muset rozhodnout centrála. Není to nic jednoduchého,“ vysvětlila Bílková.

Celý článek si můžete přečíst na webu EurActiv.cz