Seznam zahájil stavbu vlastního datového centra za 200 milionů

Seznam.cz

Seznam.cz Zdroj: Jan Sedlak

Seznam tento měsíc začíná se stavbou vlastního datového centra v Horních Počernicích u Prahy. Projekt ho celkově vyjde na 200 milionů korun. Většina z tohoto rozpočtu by měla být investována ještě v první a nejnáročnější fázi, tedy v rámci samotné výstavby, projektování, zprovoznění a stěhování IT infrastruktury. Celý proces bude mít čtyři fáze a měl by trvat až deset let.

Datový komplex největší tuzemské internetové firmy by měl zahájit ostrý provoz už začátkem příštího roku. Seznam zároveň plánuje opustit jedno ze stávajících datových center. Podle informací E15.cz se s oběma dodavateli (TTC a Nagano od Telefóniky) stále vyjednává a není finálně rozhodnuto. Seznam každopádně požaduje podobné podmínky, které bude mít v centru vlastním.

I s vlastním cloudem

Seznam počítá, že se mu investice do takto nákladného projektu vrátí někdy v rozmezí šesti až osmi let s tím, že šetřit se oproti současnému stavu začne už během druhého roku provozu. Do budoucna se počítá s inovacemi, které mohou úspory ještě zvýšit. Plánuje se například zprovoznění 135 solárních panelů umístěných na střeše budovy.

O dalších podrobnostech kolem celého projektu jsme informovali v našem dřívějším textu. Dodavatelem a partnerem je společnost Altron.

Zdejší internetový lídr společně s novým datacentrem chce postavit také vlastní cloud. Prozatím tuto technologii hodlá využít pro vlastní účely a v první fázi ho nechce nabízet třetím stranám. „Je evidentní, že tento typ byznysu se logicky nabízí,“ řekl už dříve pro E15.cz technický ředitel společnosti Vlastimil Pečínka. „Každopádně to ale v současné době není oblast našeho podnikání.“