Seznam zdvojnásobil kapacitu datového centra, připravuje se na video

Kokura, datové centrum Seznamu.

Kokura, datové centrum Seznamu. Zdroj: Jan Sedlak

Tuzemská internetová firma Seznam.cz s předstihem zdvojnásobila kapacitu svého datového centra v pražských Horních Počernicích. Po necelém roce provozu musela zprovoznit druhý sál, který, stejně jako ten první, pojme téměř 4000 serverů. Firma už začíná uvažovat o rozšíření celého objektu. Uvedl to technický ředitel Vlastimil Pečínka na blogu společnosti.

Druhý sál datového centra Kokura se měl původně začít využívat v roce 2017. Kvůli rostoucím výkonům produktového a vývojového oddělení se jeho otevření o rok uspíšilo.

„Měsíčně datové centrum pošle a přijme dohromady na desítky petabytů dat. A protože Seznam.cz sází do budoucna zejména na video obsah, pro který je nezbytná i vyšší kapacita, očekáváme u přenášených a ukládaných dat exponenciální růst. Proto už dnes, kdy je zatím kapacita dostatečná, začínáme přemýšlet o zvětšování Kokury,“ uvedl Pečínka.

Náklady na stavbu a provoz Kokury se pohybovaly kolem 200 milionů korun, z toho 150 milionů směřovalo do výstavby a vybavení. Dalších 50 milionů plánuje Seznam investovat během deseti let provozu. Seznam si od provozu vlastního centra slibuje významnou úsporu nákladů za elektrickou energii i větší bezpečnost pro své podnikání.

Sedm milionů uživatelů

Vlastní datová centra pro svou potřebu nebo pro komerční účely mají například operátoři O2 a T-Mobile, České Radiokomunikace, TTC, VSHosting nebo KKCG, která nedávno rozhodla o vybudování druhého centra vedle centrály Sazky v Praze.

Seznam nabízí kolem 50 internetových služeb a provozuje dohromady okolo 950 aplikací. Měsíční návštěvnost všech webů Seznamu je kolem sedmi milionů uživatelů. Tržby firmy se pohybují kolem tří miliard korun ročně.