Sezona NBA je ohrožena, spory o peníze se vlečou

Směr Itálie. Už i největší hvězdu
současné NBA Kobeho Bryanta vyhnaly
hádky mezi kluby a hráči do evropských soutěží. Přinejmenším na 40 dní, tedy deset zápasů, by se měl objevit v italské
lize jako hráč týmu z Boloni.

Směr Itálie. Už i největší hvězdu současné NBA Kobeho Bryanta vyhnaly hádky mezi kluby a hráči do evropských soutěží. Přinejmenším na 40 dní, tedy deset zápasů, by se měl objevit v italské lize jako hráč týmu z Boloni. Zdroj: profimedia

Americká basketbalová soutěž NBA stále nezačala, výluka trvá již tři měsíce. Vedení soutěže se nemůže dohodnout s hráčskou asociací na podmínkách nové kolektivní smlouvy. Ztroskotalo i víkendové jednání. Podle včerejšího vyjádření zástupců obou táborů je dohoda v nedohlednu.

Vedení NBA, nejlepší a nejbohatší basketbalové soutěže na světě, chce, aby liga odstartovala 1. listopadu. „Pokud by byla výluka delší, její dopady mohou být ohromné,“ upozornil šéf soutěže David Stern. Ten měl údajně pohrozit hráčům, že pokud už příští jednání nedospěje k dohodě, definitivě přistoupí k zrušení celé sezony.

„Tyto informace nejsou pravdivé,“ dementovalo však vedení NBA zprávy některých médií. Cílem Davida Sterna je prý odehrát letošní sezonu, byť i ve zkrácené podobě. Důvodem sporů jsou finance. Kluby požadují, aby hráčům klesly platy, které neúměrně zatěžují klubové rozpočty. Podle zástupců klubů jen za loňskou sezonu týmy zaznamenaly ztrátu dohromady 300 milionů dolarů. A to i přesto, že se NBA pyšní sezonními výnosy přes čtyři miliardy dolarů. Hráči omezení platů odmítají.

Obě strany se sešly o víkendu k další diskuzi. Po sedmihodinovém jednání ale vyšlo jediné prohlášení: „Naše požadavky jsou stále vzdálené a ani zdaleka se nepřibližují.“ Jednání pokračovalo i v noci na dnešek, mělo by pokračovat i dnes. „Výsledek jednání se nedá očekávat dříve než v pondělí,“ řekl Stern.

Majitelé klubů dosud dávali na hráčské platy průměrně 57 procent rozpočtu. Nyní chtějí toto číslo snížit na 48 procent. Hráči ale požadují alespoň 54 procent.

Pokud by sezona nezačala, bude to pro majitele klubů i celou NBA znamenat velké ztráty, varoval Stern. Agentura Bloomberg například spočítala, že jen na tržbách za vstupenky by kluby přišly o více než miliardu dolarů.

Viceprezident hráčské asociace NBA Maurice Evans uvedl, že sami basketbalisté jsou na rozdíl od vedení soutěže ochotni a připraveni tuto sezonu vynechat. „Jsme ochotni udělat, co bude potřeba. Protože kdybychom souhlasili s tím, co oni navrhují, mělo by to mnohem horší dopady než vynechání jedné sezony,“ prohlásil Evans.

Bryant míří do Boloni

Hráči NBA po dobu výluky nepobírají plat od svých klubů, a tak mají možnost zařídit si angažmá jinde. Mnoho hráčů se vydalo do Evropy. Koncem minulého týdne se na novém působišti domluvila i jedna z největších hvězd NBA. Kobe Bryant si v italské Boloni domluvil zatím 40denní angažmá, což zahrnuje deset zápasů. Za to mu náleží 2,2 milionu eur. Dojde-li k ukončení výluky, může se Bryant okamžitě vrátit do NBA. Pokud liga nezačne ani po 40 dnech, je Bryant ochoten se s italským celkem domluvit na delším působení.