Sherwood ovládne liberecký rodák

V televizním castingu na titulní roli do nového muzikálu Robin Hood zamířil přesně na cíl a trefil. Jan Kříž, který hrál i v řadě inscenací v Liberci, si splnil velký sen.

Než moderátoři Martina Kociánová a Petr Vondráček vyřkli ortel, stál Jan Kříž vedle svého konkurenta Davida Weingärtnera se sklopenou hlavou. Jinak velmi sebevědomý muzikálový herec a scénograf byl napjatý jako struna a bojoval s emocemi. Diváci rozhodli, že jako lady Marianna mu v muzikálu Ondřeje Soukupa a Gábiny Osvaldové stane po boku Martina Bártová.
„Byl to zvláštní pocit. Vůči Davidovi, který stál vedle mne, mi to bylo i trochu nepříjemné. Hlavně to byla úleva,“ přiznává čtyřiadvacetiletý rodák z Liberce a dodává, že v dalších dnech si trochu odpočine a pak se už těší na novou práci.
„Těším se, až nafasuju text a muziku a začnu zkoušet,“ usmívá se.

Do finále s Petrou

Do finále Robina Hooda posunul Jana Kříže duet s Petrou Janů. Zpívali Párkrát mlčet z muzikálu Fantom opery, což byla určitě nejnáročnější skladba, která v předposledním castingovém večeru zazněla. Tehdy poprvé měl Jan Kříž, jak přiznává, trému.
„Měl jsem z Petry velký respekt. Nechtěl jsem jí duet zkazit a nechtěl jsem vedle ní vypadat jako ňouma. Samotného mě překvapilo, jak jsem znervózněl,“ prozrazuje. Jan Kříž se muzikálovému herectví věnuje čtyři roky a za tu dobu má za sebou třináct rolí. Třetinu z nich v Plzni. Další ztvárnil, mimo jiné, i ve velkých pražských muzikálech. Přesto se rozhodl přihlásit se do castingu v podobě televizní reality show.
„Na každou roli, do které jsem byl v Praze obsazen, jsem byl obsazen na základě konkurzu. To znamená, že pokud jsem stál o roli Robina, musel jsem konkurzem projít. I když televizním. A připouštím, že je to pro člověka i dobrá reklama a možnost prezentování mé práce,“ vysvětluje. Jenomže konkurs na Robina Hooda se od těch předchozích lišil. Odehrával se před zraky televizních diváků, kteří rozhodovali o tom, kdo postoupí. A doprovázel ho také zájem bulvárních médií.
„Myslím si, že pokud si to celé člověk udrží dostatečně od těla a soustředí se na práci, tak ho to nějak zle postihnout nemůže. Zatím toho nelituju,“ přemítá Jan Kříž.

Blýskl se v Liberci

Jan Kříž ovšem není jen herec a zpěvák. Je i scénograf. Za pět sezon vypravil dvaadvacet inscenací po celé republice, účinkoval i v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Teď se musí rozhodnout, co dál. „Obě dvě mé profese už asi nejsem schopný táhnout současně. Je to hodně vyčerpávající,“ říká a dodává, že nejspíš zvítězí herectví.
„Řekl bych, že mě tolik nestresuje. Scénografická práce je o velké zodpovědnosti. Herectví jsem zatím poznal jako jiný druh zodpovědnosti, který mě jednoduše míň stresuje,“ vysvětluje. Role Robina Hooda bude určitě hodně náročná na čas. Přece jen jde o hlavní roli v muzikálu.
„Ale budou tam asi tři alternace, takže to určitě půjde skloubit i s dalším hraním,“ slibuje modrooký sympaťák, kterého mohli Liberečané vidět třeba v úloze saxofonisty Joea v muzikálu Sugar. Zazpíval si před libereckým publikem i v inscenovaném koncertu Světem muzikálu.

Otava: Vítězství je pouze potvrzením jeho schopností

Vítězství Jana Kříže v televizním castingu na titulní roli do nového muzikálu Robin Hood ředitele Divadla F. X. Šaldy Martina Otavu nepřekvapilo. Talentovaného zpěváka a tanečníka z Liberce měl prakticky celou sezonu na očích. V libereckém divadle totiž ztvárnil jednu z hlavních rolí v muzikálu Sugar.
„Ten úspěch je pouze potvrzením jeho schopností. Honza je profesionál, který se na každou roli připravuje velmi pečlivě. Spolupráce s ním je pro nás velice příjemná,“ nechal se slyšet Otava.
Navzdory svému úspěchu v televizním castingu nezmizí Jan Kříž ze scény Divadla F. X. Šaldy ani v příštím roce. S operním souborem připravuje další muzikál.
„Jeho titul vám ale s ohledem na dramaturgii jiných divadel zatím neprozradím,“ dodal Otava.
Liberečtí fanoušci Jana Kříže mohou být spokojeni. Chystaný muzikál si určitě nenechají utéct. A mnozí z nich na něj vyrazí, stejně jako na Sugar, více než jednou. „Na Sugar jsem byla dvakrát. Společně s Gondíky je Jan Kříž ozdobou vystoupení. Ty písničky a hlášky si pamatuju dodnes,“ tvrdí fanynka Anna Rozmarýnová.